А олігархи знову ні при чому…

Перегляди: 695

З 1 вересня стартувала податкова амністія. Добровільне декларування неофіційних доходів триватиме рік. Розмір податку (а це від 5 до 9 відсотків прихованої суми) залежить від того, який актив декларується та де він він перебуває. Найзаможніші українці, які накопичили чималі суми в обхід податкової (йдеться про заначки більші 400 тисяч гривень) мають шанс легалізувати їх.

Однак, як виявилось, амністія фактично не зачепить олігархів. Бо закон забороняє брати участь у амністії особам, які були державними службовцями з 1 січня 2005 року. Тобто Рінату Ахметову, Сергію Таруті, Віктору Пінчуку, Вадиму Новинському, Ігорю Коломройському так і не вдасться розпочати своє фінансове життя заново. Бо вони або працювали за цей час на державній службі або обиралися до Верховної Ради. Так само не зможуть скористатися податковою амністією і чиновники меншого калібру, які могли нажити незаконні статки завдяки корупції.

Правда, податковою амністією можуть скористатися їхні родичі, на яких, як правило, і записувалась більшість нажитого «нелегкою» працею майна. Вважається, що цільова аудиторія амністії – ФОПи, які у минулому знижували розмір податкових зобов’язань, ухилялись від сплати ЄСВ, або бізнес, який працював взагалі без державної реєстрації. Схоже, держава не отримає від такої амністії багато. Не дивно, що Мінфін не закладає у проєкт Держбюджету на наступний рік надходження від податкової амністії. Міністр фінансів навіть уникає будь-яких оцінок очікувань подібних надходжень. А раніше ж ішлося про легалізацію, як мінімум, десяти мільярдів гривень!

Виходить, знову із великої хмари малий дощ?

Вл. інф.

Надрукувати