АГРОЕКСПО-2020 скупалося і обсохло (ФОТО)

Перегляди: 1434

Є у Кропивницькому місце, звідки я ніколи не піду, поки не розрядяться акумулятори в усіх оптичних девайсах. Бо тут скільки не знімай, скільки не розглядай, не куштуй і не розпитуй – не набридає! Це місце – велетенська площа на виїзді з Кропивницького у бік селища Нового, де щороку у вересні відбувається АГРОЕКСПО!

Ця виставка була задумана як демонстрація сільськогосподарської техніки – тракторів, сівалок, лущильників, сушарок, тягачів, мотоблоків, підйомників, бульдозерів, екскаваторів і т.д. Аграії могли їх протестувати і купити, а також поспілкуватися з колегами з усієї України та з-за кордону. І ось виставка АГРОЕКСПО з вузькопрофільного івенту стала подією, яку не можна пропустити, настільки вона заряджає яскравими візуальними враженнями і загальною позитивною атмосферою.

Порівняно з минулими сезонами на АГРОЕКСПО-2020 менше циклопічної техніки, яка обрисами нагадує фантастичні літальні апарати. Менше автомобілів, автобусів, велосипедів, менше домашніх тварин. Менше всіх експонатів узагалі. Особливо це помітно у критому павільйоні. Цього року тут не була задіяна площа під подіумом і за ним. Зате більше точок харчування (шашлик – 500гривень кіло); на Покровському ярмарку, що став неодмінним елементом АГРОЕКСПО, більше лотків із солодощами та сувенірами, більше саджанців дерев та квітів.

І всюди більше, ніж у минулі роки, відвідувачів!

В усякому разі так мені здалося. Можливо, на другий день виставки прийшли ті, хто не потрапив сюди в середу, оскільки АГРОЕКСПО-2020 увесь перший день плавало. В заключну добу вересня після тримісячної посухи у Кропивницькому випала більш як місячна норма опадів, і то велике щастя для всіх – а для аграріїв особливо.

Серед місцевих учасників помітні експозиції «Радію», Ельворті, «Гідросили»; серед приїжджих звернули на себе увагу ошатні і навіть елегантні сміттєвози. Їх у Кременчуці на Полтавщині випускає завод, якому всього три роки. Хтось привіз на виставку «беушний», але в гарному стані канадський мотоцикл за 26 тисяч доларів. Це щось середнє між гоночним болідом, кабріолетом та квадроциклом без одного колеса.

Є і деякі організаційні зміни. Скажімо, в минулі роки при вході в критий павільйон треба було зареєструватися і одержати бейджик. Цього разу вхід був без реєстрації. Але з обов’язковим температурним скринінгом та у масці.

У зв’язку з тим, що поле розмокло, перенесли на п’ятницю тест-драйви сільськогосподарської техніки. Там зазвичай юрмляться діти в очікуванні заповітного моменту, коли тракторист чи комбайнер прокатає їх на черговому дивовижному транспорті.

У павільйоні тваринництва публіка зачудовано розглядала незвичайних пухнастих курей у штанях – хазяїн сказав, що це кохінхіни. Ще тут були кролі, коні, кози і корови – а скульптурних декоративних корівок можна бачити у різних кінцях виставки у фотозонах.

На ярмарку, як і раніше, виступали аматорські колективи з різних регіонів Кіровоградщини; посеред публіки походжали і фотографувалися з усіма бажаючими чоловіки та жінки у вбранні часів Івана Карповича Карпенка-Карого. Постер на павільйоні нагадував, що корифею українського реалістичного театру виповнилося 175 років з дня народження.

На товарі, який особливо цікавить городників і дачників, позначилося глобальне потепління. Покупцям активно пропонують такі теплолюбні рослини, як актинідія, павлонія, магнолія, юкка, олеандри, гранати та інжир. Покупці перепитують: це ж, напевно тільки для зимових садів та оранжерей? Продавці уточнюють: «А звідки ви?» і якщо чують у відповідь «Кіровоградщина, Херсонщина, Миколаївщина чи Одеська область», упевнено відповідають: «Можна у відкритий грунт садити, тут уже субтропіки!» Якщо пригадати минулу зиму і весь 2020-й до цього дня, то дуже схоже…

На критому павільйоні є оглядовий майданчик. До нього ведуть 14 сходових маршів. Це висота 7-го поверху. Цього разу туди пускали відвідувачів усього пару годин, але я встигла піднятися і зняти АГРОЕКСПО згори. Видовище вражає! І буде вражати ще півтора дні!

Ніна Даниленко

Надрукувати