Бджоли голосують за мед, а пасічники?..

Перегляди: 1155

Кіровоградщина – на другому місці серед усіх регіонів України, чиї бджолярі отримають найбільшу суму допомоги від держави. Про це повідомила директор департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації Марія Чорна.

За дотацією до держави звернулися 1726 пасічників – фізичних осіб і сім суб’єктів господарювання Кіровоградщини, що займаються бджолярством. Загалом отримають 19,3 мільйона гривень. Спеціальну бюджетну дотацію за наявні бджолосім’ї пасічники отримають відповідно до п.7 постанови Кабміну №107 (зі змінами) «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для державної підтримки розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції».

Ситуацію коментує знаний у нашому місті пасічник Олег Чабан:

Я особисто за такою допомогою не звертався. Серед пасічників була дуже жвава дискусія з цього приводу. Я підтримав "консерваторів", хоча маю зареєстровані виробничі потужності. Дивно, правда? У тебе є пасіка, маєш ветеринарний паспорт, здаєш кожного року у квітні аналізи, реєструєш виробничі потужності. Але для держави – ти фантом, твоя пасіка не існує. Щоб звернутись у іншу державну установу, треба зановозібративсі довідки. Це питання до законодавців. По-друге, на сьогоднішній день відповідно до Податкового кодексу, все, що виробляється на приватній садибі не опадатковується. Пасічники ставили питання, чи буде фінансова допомога, зараховуватись до сукупного доходу? Чи вплине це на субсидії? Бо для села доплата на тверде паливо відчутно суттєвіша, порівняно із 10-15 вуликами, що стоять за хатою, у садку. Відповіді не отримали. Тому за допомогою від держави по 200 грн. на бджолину родину, звернулись оптимісти. Всі інші вирішили зачекати розвитку подій. Бо рівень довіри у пасічника до держави дуже низький. Є важливіші питання, вирішення яких чекають бджолярі – це імплементація у законодавство України європейських стандартів поводження з агрохімією. На сьогоднішній день міністерство АПК робить вигляд, що проблеми немає. Наводять приклади моніторингу виробників агрохімікатів в Україні, але тупо мовчать щодо контрафакту. Наче його не існує. Бджільництво – це дуже чутлива до екологічних питань справа. Тому пасічники воліють не разової допомоги, бо вона мізерна. Вони кажуть: "Банку меду я продам і без допомоги держави, а от чи збирається держава захищати бджіл від хімії? "

Надрукувати