Боремося з корупцією, а реально не знаємо скільки її…

Перегляди: 817

Кіровоградське обласне відділення УСПП, посилаючись на Закон України ″Про доступ до публічної інформації ″, зробило запити до відомств, які виконують функції держави, зокрема, до прокуратури, Головних управлінь Національної поліції, Державної податкової служби та Державної фіскальної служби в Кіровоградській області, обласного відділення Антимонопольного комітету про фактичну роботу, профілактику по запобіганню корупції, зловживань або неправомірних дій посадових осіб у сфері господарської діяльності чи державного управління.

Ми просили проінформувати нас, скільки скарг, заяв, повідомлень на неправомірні дії посадовців надійшли від фізичних/юридичних осіб. А також

скільки виявлено правопорушень або відкрито кримінальних справ, які заходи реагування вжито тощо; яку кількість матеріалів передано до суду.

Із прокуратури, та Управління ДФС нам повідомили, що такий облік

не ведеться і він не передбачений встановленими у відомствах формах звітності. Тобто, замість того, щоб пристосовувати закони, інструкції, постанови до потреб суспільної гласності, враховуючи реальність, дані фактично приховують на фоні зростаючих зловживань, крадіжок, шахрайства.

На наш погляд, така хибна практика не тільки сприяє і поширює, а, можливо, породжує нові, більш масові зловживання і злочини.

Цікаво, а як буде реагувати керівництво облдержадміністрації або. скажімо, громадські ради при цих установах, де основними завданнями є сприяння реалізації громадянами конституційного права на участь в управлінні державними справами та здійснення контролю за діяльністю таких структур?

Обласна влада недавно проводила навчання по боротьбі з корупцією. Боремося з нею на всіх парах, а реально навіть не знаємо її обсягів і впливу. Про який дієвий результат тоді можна говорити?

Сергій Бедзай, виконавчий директор обласного відділення УСПП

Надрукувати