Час-ікс настав?

Перегляди: 894

Карантин, а, можливо, й надзвичайний стан, який може бути введений в країні через поширення коронавірусу, ясна річ, принесуть величезні збитки економіці. Йдеться, як мінімум, про пів мільйона втрачених робочих місць, мільярди гривень. Очевидно, не уникнути втрат і нашому місцевому бізнесу. Ось як прокоментував цю ситуацію виконавчий директор обласного відділення Української спілки підприємців і промисловців Сергій Бедзай:

«За весь час сучасної ринкової економіки бізнес повсякчас зустрічався із різними проблемами свого розвитку у багатьох сферах: податки, стимулювання, рейдерство, корупція, дозвільно-адміністративні послуги та багато іншого.

Сьогодні бізнес – від великого до малого – вперше зіткнувся з проблемою роботи під час епідемії, коли заборони та обмеження діяльності стали реальною втратою не тільки для власників таких суб'єктів, а й для його працівників і держави в цілому.

Розуміючи це, мені імпонує позиція переважної частини роботодавців, які на перше місце поставили безпеку працівників, а не прибутки. Крім цього, ряд підприємств нашого регіону взяли і беруть участь у благодійності, організації профілактичної, медійної, а у окремих випадках первинної медичної допомоги та страхуванні працівників від раптових захворювань. Частина працівників відправлена в планові й позапланові оплачені відпустки.

У свою чергу Верховна Рада України прийняла Закон № 530-IX, опублікований 17 березня ц. р., який передбачає деякі зміни до законодавчих актів в умовах форс-мажору.

Мова йде про податкові пільги для суб'єктів господарювання на період епідемії, процедуру оформлення форс-мажору та інші зобов'язання, які необхідно виконати підприємцям.

Знаючи нерозторопність, а в деяких випадках зловживання установами, на які покладено функції оформлення таких форс-мажорних обставин, це викликає вже сьогодні певну недовіру.

Чого чекати бізнесу? Передбачити часові рамки терміну епідемії та різних обмежень майже неможливо. Однак ми всі розуміємо, що економічні втрати будуть великими. Важливо, що підприємці вже сьогодні працюють над тим, як пом’якшити цей удар по економіці.

Хотілось би, щоб ми одержали перемогу не тільки над коронавірусом, а й на всіх напрямках боротьби з рейдерством, корупцією, саботажем, незаконним збагаченням. Адже ми точно ввійшли у смугу випробувань не лише економічних, а й моральних та духовних. І тут особливо чітко позначиться вибір кожного: або на користь добра, суспільної солідарності і єдності, взаємопідтримки, або шахрайства, мародерства, ницості.

Час ікс – настав.

Надрукувати