Чемодан без ручки принесе дохід?

Перегляди: 783

Напередодні Нового року відбулася презентація проєкту розбудови ГЗК в Долинській. Компанія «Рудомайн» виграла аукціон та придбала за 450 мільйонів гривень недобудований гірничо-збагачувальний комбінат окислених руд. Як повідомив директор компанії Володимир Колос, планується запустити першу чергу добудови комбінату вже до 2023 року.

Інтригує те, що у планах компанії – запуск підприємства на повну потужність протягом двох найближчих років. На рік планується переробляти 12,5 мільйонів тон залізної руди та випускати близько трьох мільйонів тон готової продукції. Для реалізації цих планів передбачається залучити більше 100 мільйонів доларів. Проєктом передбачено створення 1500 робочих місць. Для Долинської це було б серйозним кроком до економічного розвитку.

Майже сорок років тому тут розпочалося будівництво Криворізького гірничо-збагачувального комбінату окислених руд, яке стало визначальним для маленького містечка Долинської. Промисловий гігант міжнародного значення, який будували кілька держав (Румунія, Чехословаччина, Німеччина, СРСР), докорінно змінив життя степовиків, відкривши для них небачені доти перспективи. Тут виріс цілий мікрорайон (близько тисячі квартир лишались недобудованими), школи, дитсадки, магазини, лікарні. Тим більше, житло зводили і будівельники з колишніх республік соцтабору, тому воно вважалося якіснішим і комфортнішим від радянського. Тож отримати квартиру було і престижно, і вигідно.

Але останні 18 років, звідколи будівництво комбінату припинилося, містечко зусібіч обсідають великі проблеми, і те, що колись було перевагою, стало серйозним гальмом. Річ у тому, що на комбінат необачно зав’язали більшість комунальних послуг і містяни постійно потерпають, бо утримання недобудови фінансується набагато менше реальних потреб. Спроби приватизації цієї махини (тільки площа, яку займає КГЗКОР становить близько чотирьох тисяч гектарів) уже були, і не раз. Але потенційному власнику доведеться тільки на вирішення соціально-побутових проблем викласти за грубими підрахунками пів мільярда гривень.

Не зрозуміло чи вирішено до кінця питання і з частками інших держав, які розпочинали грандіозне будівництво? Готовність зведення комбінату сягала 70 відсотків. Але за роки простою, очевидно, багато втрачено. Чи потяне такі витрати Криворізька фірма із трохи більше 19 мільйонів статутного капіталу та прибутком за позаминулий рік лише 230 мільйонів гривень? Якщо розумно прокредитуватися, прорахувати майбутній дохід та ще й задіяти новітні технології, можливо, й так. Очевидно, спеціалісти «Рудомайну» це вже зробили.

Хотілося б, аби їхні плани стали реальністю, а чемодан без ручки, який і нести важко і кинути жаль, як часом називали недобудований КГЗКОР, нарешті запрацював і почав приносити прибуток.

Світлана Орел

Надрукувати