Чи гріє холодна, як лід, батарея?

Перегляди: 883

Уже майже місяць, як минула дата традиційного для наших широт початку опалювального сезону. Ясна річ, глобальне потепління внесло свої відчутні корективи: на 15 жовтня говорити про початок опалювання приміщень було ще недоречно – температура сягала майже 20 градусів тепла. Зате ближче до середини листопада рука мимоволі тягнулась до батареї – може, хоч трохи тепла?

Наш мікрорайон на Полтавській опалювало раніше підприємство «Кіровоградтеплоенерго», яке певний час було в оренді спеціалізованої фірми зі столиці, а потім, повернувшись у комунальне управління, фактично припинило діяльність. Очевидно, це логічний крок, адже значна частина квартир у місті перейшли на автономне опалення.

Ми свого часу момент втратили, тож тепер, тільки похолодало, з надією поглядаємо на котельню, трубу якої добре видно із нашого робочого кабінету. Минулими роками тільки починався опалювальний сезон, над нею здіймався легенький димок, а це значило – батареї у квартирі починають тепліти.

У чому ж справа? Адже всі пишуть, що у місті уже розпочався опалювальний сезон. Чому не розпочинається у нас? Набираю телефон, вказаний на сайті КП «Теплоенергетик», як довідковий. Сердитий жіночий голос відповідає:

– Я не знаю, чому у вас немає тепла. І коли буде – нічого не знаю. Це котельня. Дзвоніть на гарячу лінію.

Вона несподівано швидко відповіла:

– Ваша котельня не працюватиме. Ви обслуговуватиметесь з іншої. Там великий порив, ремонт закінчуємо, тепло пустимо завтра.

Директор КП «Теплоенергетик» Олександр Чельник на брифінгу у міській раді повідомив, що 93% житлових будинків вже з теплом. Цього ж дня зранку було відновлено теплопостачання 85 будинків у центральній частині міста, які вчора були відключені через руйнування трубопроводу діаметром 800 мм. По вулиці Волкова нині теж тривають ремонтні роботи. У зону відключення потрапило 19 будинків. Ліквідація локальних руйнувань тепломереж проводиться і по вул. Тарковського та просп. Студентському. Соціальних об’єктів: шкіл, лікарень, дитячих садочків у цій зоні відключення немає.

– Роботи ведуться, коло руйнувань зменшується, теплова мережа заспокоюється. Протягом тижня ми вже маємо вийти на сталий режим роботи підприємства, – зазначив Олександр Чельник. – Дякую нашим працівникам, які восьму добу працюють у надскладних умовах.

Т. в. о. начальника головного управління ЖКГ Тетяна Савченко додала, що на всіх комунальних підприємствах були створені аварійні бригади, на ліквідаціях внутрішньобудинкових поривів працюють житловоексплуатаційні організації. Ремонтні бригади КП “Теплоенергетик” працюють цілодобо.

До всього ще й заглянула у таблицю заборгованості: у центральній частині міста (очевидно, і інші мікрорайони не відстають) – сотні квартир, де заборгованість за теплопостачання сягає від скромних 8-9 тисяч гривень до 50-60 тисяч.

Але батарея біля мого робочого столу, хоч і ледь-ледь, але тепла.

Світлана Орел

Надрукувати