Дорога електроенергія нам потрібна. А дешева – ні?

Перегляди: 913

Більше року жорстко лихоманить атомну галузь країни, а відповідно потерпають і шахти ДП «СхідГЗК», що на території нашої області. На минулому тижні відбулася акція протесту на Новокостянтинівській шахті. Мільйонні борги повністю не гасяться і продовжують висіти тягарем, гальмуючи і виробництво, і розвиток, негативно впливаючи на атмосферу у колективах.

У кінці минулого тижня стало відомо про відставку міністра енергетики Ольги Буславець. Саме з нею шахтарі нашої області пов’язували надії на нормалізацію стану у галузі. Пані Ольга свого часу провела масштабну нараду за участю зацікавлених сторін, фактично анонсувавши твердий намір ліквідувати борги перед НАЕК «Енергоатом», створити вертикально інтегровану компанію, а відповідно поступово налагодити нормальний виробничий процес на шахтах.

Міністерка почула?

Пройшло пів року. Ольга Буславець пішла у відставку, правда, вона залишиться першим заступником міністра. А от чи вирішаться проблеми шахтарів і всієї атомної галузі?

Голова профспілки шахти «Інгульська» Микола Мельник повідомив, що у ДП «СхідГЗК» суттєвих зрушень на краще не сталося, несвоєчасні виплати заробітної плати тривають, минулі борги як мінімум на третину не компенсуються, залишається заборгованість перед підрядниками та найманими працівниками (охорона, медики). На шахті «Інгульська» трудовий спір вийшов на рівень арбітражу.

Тривають переговори із НАЕК «Енергоатом», але чи дадуть вони якийсь результат – невідомо. Адже суть не у цій компанії, якій у свою чергу не платить вчасно гарантований покупець, і її боржники уже накопичили мільярдні суми заборгованості. Очевидно, держава має навести лад у цьому процесі, адже атомна галузь дає країні найдешевшу електроенергію (на виході із атомних станцій – 57 копійок), інші види електроенергії дорожчі у кілька разів. Ясна річ, тут не можна рубати з плеча і простої відповіді немає. Але лад у атомній галузі слід наводити невідкладно, поставивши на перший план інтереси не олігархів, а людей і країни.

Світлана Орел

Надрукувати