Газ вимірюватимуть, як електрику

Перегляди: 892

Минулого тижня Верховна Рада ухвалила в остаточній редакції внесений у грудні 2019 року законопроєкт, який передбачає переведення обліку газу на кіловат-години (кВт-год) замість кубічних метрів.

Чому це важливо? Річ у тім, що газ може відрізнятися за параметром калорійності, тобто за кількістю енергії, яку виділяє при згорянні один і той же обсяг палива. Калорійність газу залежить від родовища, на якому його видобули. У Європейському Союзі споживачі платять не за кубометр газу, а за кількість енергії, яку можна отримати з кубометра при його спалюванні.

Це означає, що споживачі платять за енергетичну корисність газу, а не за обсяг, що справедливо. Розмови про необхідність запровадження такого порядку в Україні ведуться давно, оскільки різні системи обліку газу в Україні та ЄС завдають незручностей трейдерам, які імпортують або експортують газ.

За паливо з ЄС трейдери платять, виходячи з вартості 1 кВт-год енергії. Для перерахунку кубічного метра газу на кВт-год застосовується стандартний коефіцієнт – 10,6. Оскільки калорійність газу змінюється, то змінюється й коефіцієнт, і в трейдерів часто виникають дисбаланси. Придбане паливо перераховують на кубометри, а коли трейдер підіймає газ зі сховища та його експортує, то газ знову перераховують на кВт-год. Якщо коефіцієнт змінився, то лише на перерахунку трейдер може отримати збитки. Дискомфорт відчувають і побутові споживачі, адже газ за калорійністю відрізняється залежно від регіону.

Наприклад, за даними Оператора газотранспортної системи, у вересні найвища калорійність газу була в Івано-Франківській області – 8 374 ккал/куб, найнижча – у Кіровоградській – 8 034 ккал/куб. Різниця 4% означає, що мешканцю Кіровоградщини для отримання такої ж кількості енергії необхідно спалити на 4% більше газу.

Для сімей, які споживають багато палива, його калорійність має велике значення. За системи обліку в кубометрах і низької калорійності газу вони протягом року переплачують тисячі гривень. Після початку роботи нових правил споживачі платитимуть лише за отриману енергію.

Проблема лиш у тому, що для нового обліку потрібні будуть нові лічильники, які за оцінками деяких експертів коштуватимуть 20-25 тисяч гривень.

За матеріалами «ЕП»

Надрукувати