Газ загляне в гаманець до вас

Перегляди: 871

З 1 серпня 2020 року в Україні нема єдиної ціни для всіх клієнтів. Ціни не встановлюються для окремих областей, громад чи міст. Навіть на одному поверсі багатоквартирного будинку вартість газу для різних квартир може відрізнятися на кілька гривень.

Щоб дізнатися вартість газу на наступний місяць, споживач повинен знайти в квитанції назву постачальника, яких наразі понад 50, і перейти на його сайт. Саме там постачальник вказує актуальну ціну. Згідно із законом, кожен постачальник повинен оприлюднити свою цінову пропозицію за 5 днів до початку нового місяця.

Навіть якщо постачальник придбав газ у так званий низький період за низькими цінами, у рахунках для споживачів він вказує ціну, актуальну для європейського ринку. З моменту оприлюднення цін для українських споживачів на грудень вартість блакитного палива на європейських хабах почала зростати.

З кінця листопада ціни на європейському ринку зростали у кілька етапів через низку причин. На початку грудня стимулюючим фактором були страйки у Франції проти ядерних реформ. Азіатські спотові ціни на скраплений газ в середині грудня зросли до найвищих з вересня 2018 року показників через високий попит на опалення та проблеми з постачанням. Холодна погода в Європі також сприяла зростанню цін.

Згодом спостерігалось легке знижування через зростання поставок з Норвегії, зменшення споживання за умов карантинних обмежень, а також через стабільне зниження попиту перед різдвяними святами. Відреагували на зростання цін в Європі і більшість вітчизняних постачальників.

На ранок учорашнього дня більшість постачальників оприлюднили свої ціни на січень. Не виконали вимогу законодавства лише "Кіровоградська обласна енергопостачальна компанія" та "Херсонрегіонгаз".

Усі без винятку постачальники підвищили свої ціни у порівнянні з попереднім місяцем. Пропозиції більшості компаній перебувають в діапазоні 8,8-9,9 грн за кубометр.

Однак вартість газу постачальника – не вся сума, яку повинен заплатити споживач. З початку 2020 року українці отримують окремий рахунок за постачання газу. У нашій області, вартість доставки одного кубометра газу становитиме 1 гривню 92 копійки.

За матеріалами «ЕП»

А тим часом: Прем'єр Денис Шмигаль доручив т.в.о. глави Міненерго Юрію Вітренку спільно з Антимонопольним комітетом перевірити обгрунтованість цін на газ.

І у той же час: Кабмін скасував пільговий тариф на електроенергію 90 коп/КВт год для населення на перші 100 кВт.год та встановив з 1 січня 2021 року фіксовану ціну для побутових споживачів на рівні 1,68 грн/кВт год.

Надрукувати