Годі блазнювати – економіка валиться!

Перегляди: 843

Постійна підміна порядку денного в ЗМІ та політичному дискурсі на другорядні та малозначущі теми є безглуздою і навіть небезпечною. Необхідне обговорення справді актуальних проблем: падіння виробництва (промисловість – мінус 5,2%), потреби створення робочих місць (1,8 млн. безробітних), зростання доходів населення (найнижчі зарплати в Європі). Натомість в публічному просторі і посадовці, і окремі експерти хайпують на особистісних скандалах, листуванню чиновників та народних обранців. Через це люди втрачають довіру до влади, соціальний оптимізм та налаштовані або на трудову міграцію, або на режим виживання.

Упродовж 2020 р. чисельність населення зменшилася на 314,1 тис. осіб. Зберігаються високі темпи трудової міграції. Працювати, відкривати свій бізнес в Україні не вигідно. Збитки основних платників податків у 2020 році становили 338 млрд грн – це вдвічі більше, ніж у 2019 р. А влада, тим не менше, хоче повернутися до криміналізації податкових правопорушень, а для промисловості – підвищити екоподаток тощо. Це за відсутності програм модернізації основних фондів, підтримки зайнятості тощо.

Життєвоважливі питання потребують широкої дискусії можновладців, фахівців, громадськості з метою підготовки стратегії розвитку людського потенціалу, ринку праці, промислового розвитку, протидії демографічній кризі тощо. 

Популістські меседжі, які ні до чого нікого не зобов’язують, час припинити. Владі треба усвідомити велику відповідальність перед народом України і перейти до практичних конкретних дій з відродження економіки, промисловості, малого і середнього бізнесу, збереження людського потенціалу. Тільки так ми будемо рухатися у правильному векторі.

На розширеному засіданні Антикризової ради громадських організацій і УСПП 23 квітня був ухвалений комплексний документ «Платформа економічного патріотизму: невідкладні заходи 2021». Дані пропозиції бізнес і роботодавці надішлють президенту, парламенту і уряду як першочерговий порядок денний в економіці.

«Ми розраховуємо на те, що влада перестане множити гучні заяви в ЗМІ та публічному просторі, та почне системну співпрацю із бізнесом, інвесторами, науковими експертними установами – Національною академією наук та ін. Всі напрацювання вже є, потрібна політична воля та справді економічний патріотизм урядовців та депутатів.

Анатолій Кінах, президент УСПП

Надрукувати