Інвестиції чи вибори?

Перегляди: 1020

Новий голова облдержадміністрації Андрій Назаренко очікувано розпочав свою діяльність в області із закликання інвестицій. Таким йому бачиться прихід в Кропивницький «Макдональдсу». Важко собі уявити, що цей ресторан швидкої їжі, яку вже розпробували і у світі, і в Україні, може серйозно вплинути на розвиток економіки краю.

У той же час голова облдержадміністрації правильно наголошує: "Зараз той момент, коли треба перезапускати і запускати підприємства. Це стратегічний напрямок! Необхідно нам, тут, створювати нові робочі місця! Ми просто зобов’язані стимулювати інвестиційну привабливість Кіровоградщини!"

Як же він збирається це робити? Крім «Макдональдса», питання з яким залишається відкритим, Андрій Назаренко анонсував запланованаузустріч із представниками діаспори Республіки Китай в Україні щодо налагодження співпраці та залучення інвесторів на Кіровоградщину. Погані наші справи, якщо ми сподіваємось лише на китайців-інвесторів! Вони, як відомо, реальні гроші дають рідко, інвестують, як правило, своїм обладнанням, що теж не зовсім економічно вигідно.

Андрій Назаренко, по ідеї у плані інвестицій мусив би мати міцні та розгалужені зв’язки, адже ще десять років тому тодішня влада на всю Кіровоградщину оголосила про потужну інвестиційну політику. Щоб її втілювати спеціально створили регіональний центр з інвестицій та розвитку. Його першим директором став Андрій Назаренко. Пройшло десять років, ну, і де відчутні інвестиції і потужний розвиток?

Хоча, ясна річ, ситуація з інвестиціями невесела не лише у нашому краї. Як повідомляє Державна служба статистики, обсяг капітальних інвестицій в Україні у першому кварталі року зменшився на 35,5%. У розрахунку на одну особу інвестиції становили всього 1837,5 гривень. Багато чого ви за такі кошти зробите?

Індекс, наприклад, капітальних інвестицій у житлове будівництво зменшився на 14%. 73,2% інвестицій, які були залучені у січні-березні 2020 року, становили власні кошти підприємств та організацій, 7,6% — кошти населення на будівництво житла, 7,1% — кредити банків та інші позики, 4,9% — кошти місцевих бюджетів, 2,5% — кошти державного бюджету, 0,7% — кошти іноземних інвесторів, 4,0% — інші джерела фінансування.

Ці цифри красномовно свідчать: ми можемо сподіватись здебільшого на свої сили. Між тим, дозвіл на 70-мільйонний кредит на обладнання для нового діагностичного центру та придбання великогабаритного транспорту, який уже кілька тижнів очікує наше місто, відповідні міністерства досі не надали. У кулуарах йдеться, що владі не вигідно дозволяти кредитувати міста, голови яких не хочуть вступати до партії «Слуга народу». То, може, б тут докласти конструктивних зусиль новому очільникові ОДА?

Адже, інвестиції таки потрібні!

Світлана Орел

Надрукувати