Хочете євро – проявіть ініціативу!

Перегляди: 835

Європейський інвестиційний банк та Міністерство розвитку громад та територій України підписали угоду про співпрацю для сприяння підготовки Проєкту із енергоефективності громадських будівель в Україні.

Співпраця передбачає грантове фінансування у 150 тис. євро від EPTATF. Очікується, що надалі проєкт отримає фінансування у вигляді 300 млн. євро кредиту від ЄІБ. Проєкт підвищить енергоефективність 1000 будівель (переважно дитсадків, лікарень та шкіл). А також попередить викиди понад мільйона тонн двоокису вуглецю (CO2).

Результатами проєкту скористаються 2,5 млн. жителів України. ЄІБ веде переговори з Фондом Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (Фонд Е5Р) та ЄС щодо подальших значних грантових внесків на цю програму.

Шляхом включення заходів для боротьби із COVID-19 проєкт покращить середньострокову стійкість лікарень до пандемії.

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) та Міністерство розвитку громад та територій України (Мінрегіон) уклали угоду про співробітництво у сфері надання консультаційних послуг для підтримки підготовки Проєкту із енергоефективності громадських будівель в Україні (Public Buildings Energy Efficiency project). Проєкт вирішить основні гострі проблеми у секторі, зокрема – питання нестачі довгострокового капіталу для малих та середніх муніципалітетів України. А також проблему браку підтримки у всьому циклі підпроєкту із енергоефективності, включно з: оцінкою проєкту, матеріально-технічним забезпеченням, адмініструванням договору, наглядом та контролем за будівництвом, введенням в експлуатацію, тестуванням та прийманням виконаних робіт. Суттєвого позитивного економічного впливу можна досягти через розширення інвестицій та зі значною технічною підтримкою.

Голова представництва ЄІБ в Україні Жан-Ерік де Загон прокоментував: «Проєкт покращить умови життя громадян України, зумовить суттєву економію енергії із позитивним впливом на зміни клімату та скоротить витрати на опалення і залежність України від імпорту енергії».

Усе це дуже заманливо звучить, але, ясна річ, мільйони і навіть тисячі євро ніхто просто так роздавати не буде. Слід проявляти ініціативу, брати на себе відповідальність, готувати проєкти. І ради, і громади могли б спробувати.

Вл. інф.

Надрукувати