Колишні заводи Берьозкіна продали вдруге?

Перегляди: 1114

АТ «Ощадбанк» через держаукціон СЕТАМ продав олійноекстракційний завод та завод модифікованих жирів з oбладнанням на умoвах фінансoвoгo лізингу за 108,7 млн грн.

Кoмплекси та oбладнання знахoдяться в Кpoпивницькому на пpoсп. Пpoмислoвому, буд. 19, 21. Загальна сума продажу складає 108 703 930 грн. Розмір першого платежу 60 млн грн. Сплата залишку відбуватися рівними частинами протягом семи років від дати укладення договору фінансового лізингу.

Цей бізнес свого часу розпочинав відомий підприємець Станіслав Берьозкін у далекому 1993-му. Спочатку вирішив придбати лінію з розливу шампунів, але справа не пішла. Нове підприємство «Система ССБ» (перші букви ініціалів і прізвища) почало розливати олію. Дуже швидко воно розвинулось і з’явилась ціла торгова марка – «Сонола». Швидкий успіх було забезпечено за рахунок кредиту Європейського банку реконструкції і розвитку та більше чотирьох мільйонів доларів від американських інвесторів. Тут уже було за що не лише розливати, а й будувати заводи по переробці соняшника, пізніше виробництва маргаринів, майонезів, комбінованих жирів. Постала кампанія «Креатив».

І усе було б чудесно, але кредити треба було віддавати. Але якимось дивним чином з’явилось рішення одного з районних судів, яким договір з американськими інвестиційним фондом визнавався не дійсним. На підставі цього рішення їх вивели з числа акціонерів підприємства, позбавили права навіть на дивіденди і, звісно, мова не йшла про повернення кредиту. Ясна річ, фонд звернувся до суду, до тодішнього уряду. Пару років тривала судова тяганина. Справу вдалося більш-менш залагодити тільки у 2005 році, коли уряд очолила Юлія Тимошенко. Тобі Станіславу Семеновичу довелося повернути американському інвестиційному фонду три мільйони доларів.

На літо 2015 року оборот групи «Креатив» становив більше п’яти мільярдів гривень. Але на ньому також висіли величезні борги – більше 600 мільйонів доларів, значна частина яких припадала на українські державні банки – Ощадбанк та «Укрексімбанк» плюс величезна кількість заплутаних боргових зобов’язань із більшими й меншими партнерами. Тож, улітку 2015 року 80 відсотків свого олієжирового бізнесу разом із торговою маркою «Креатив» Станіслав Семенович продав.

Покупцем виявився Рисбек Токтомушев у спілці з таким собі Гранцом. При покупці вони не приховували, що їхня мета – реструктуризувати борги і вивести підприємства на прибуток. Але їм цього зробити не вдавалося, бо, як виявилось, «Креатив» не один рік подавав фальшиву фінансову звітність, реальна вартість застав була у рази меншою, ніж за документами.

«Це вже другий подібний аукціон на Кіровоградщині від Ощадбанку, який був реалізований на умовах фінансового лізингу. Тоді лот було реалізовано за понад 47 млн грн. Це показує значну ефективність продажу прав на укладання договору фінлізингу на нашому аукціоні» — наголосив гендиректор ДП «СЕТАМ» Олександр Мамро.

Але чи покрив цей продаж борги перед державним банком? Невідомо.

Вл. інф.

Надрукувати