Кому належатиме наше кабельне телебачення?

Перегляди: 936

Не так давно одним із лідерів у сфері кабельного телебачення нашого міста, а також серед інтернетпровайдерів була компанія «Воля», пізніше «Воля-кабель». Її послугами й досі користується значна частина мешканців Кропивницького.

Учора стало відомо, що оператор фіксованого зв'язку та цифрових послуг "Датагруп" досягла домовленості про придбання 100% акцій провайдера телекомунікаційних та контент-послуг Volia (раніше "Воля Кабель"). У прес-релізі компанії зазначається, що угода підлягає офіційному затвердженню з боку регуляторних органів. Сума угоди не розголошується.

Повідомляється також, що "Датагруп" досягла домовленості про придбання за повної підтримки фонду EEGF II Horizon Capital.

Фонд є єдиним фінансовим інвестором "Датагруп" (частка – 96,13%) разом із гендиректором компанії Михайлом Шелембою (частка – 3,87%).

За словами засновника та виконавчого директора Horizon Capital Олени Кошарної, злиття двох компаній, які працюють на різних сегментах ринку, допоможе залучити додаткові інвестиції для модернізації мережі і розширення оптоволоконної інфраструктури.

Усе це було б дуже добре, але клієнти компанії нещодавно отримали новорічне привітання у вигляді листа, де їх інформують: «У зв’язку з підвищенням вартості телевізійного контенту, з 1 січня 2021 року змінюється розмір абонентної плати вашого регулярного тарифного плану, вона буде збільшена на 40 грн/міс. Підвищення вартості послуг пов’язане с підвищенням розміру ліцензійних відрахувань медіа-групам та іншим правовласникам каналів. Водночас, буде змінений перелік каналів, зокрема ми додаємо популярні пізнавальні канали Viasat та фільмові канали TV1000 замість каналів группи Discovery! Переглядайте кращі фільми та пізнавальні передачі без реклами на каналах TV1000, Viasat Explore, Epic Drama».

І це називається модернізація і поліпшення? Адже приплив інвестицій мав би навпаки – здешевити контент!

Хто ж бенефіціар цього нового власника «Волі-кабель»? «Датагру́п» або Datagroup — всеукраїнський оператор зв'язку для бізнесу та дому. «Датагруп» – провідний гравець на телеком-ринку України та лідер у сегменті телекомунікацій для великого бізнесу. Серед основних послуг компанії: побудова корпоративних мереж, інтернет-послуги та телебачення, доступ до банківських сервісів, послуги дата-центру, передача даних, телефонія, хмарні сервіси та послуги з кібербезпеки DataProtect. Компанія посідає найбільшу частку ринку серед операторів у сегментах передачі даних, міжнародного транзиту трафіку та супутникового зв'язку.

До 2016 основним власником ~50 % компанії був засновник Datagroup Олександр Кардаков (через кіпрську компанію Custos Invest & Finance Inc. яка через офшори володіла ПрАТ „Датагруп“). У серпні 2016 року американсько-українська інвестиційна компанія Horizon Capital стає власником близько 70 % акцій „Датагруп“ (через кіпрську компанію Lorimer Ventures Limited) [31]. У листопаді 2020 року Horizon Capital збільшила свою частку в „Датагруп“ з 73,46 % до 96,13 %.

У липні 2016 року на пост генерального директора компанії „Датагруп“ призначений Михайло Шелемба. Він є випускником економічного факультету КНУ імені Тараса Шевченка (2008), розпочинав свою кар'єру в банківській галузі в 2007 році у Piraeus Bank Ukraine. З 2010 до 2016 року працював консультантом у McKinsey&Co.

Дангих про остаточного і конкретного бенефіціара немає. Так кому ж фактично належить наше кабельне телебачення?

Вл. інф.

Надрукувати