Мільярди, які ви можете відчути у своїй кишені

Перегляди: 729

Бюджети громад Кіровоградщини у 2022 році можуть отримати додатково понад 360 мільйонів гривень. Ухвалення законопроєктів 5066 та 5066-1, розроблених за участю Асоціації міст України та спрямованих на збільшення до 65 відсотків зарахування ПДФО до місцевих бюджетів, дозволить частково компенсувати видатки перекладені державою на органи місцевого самоврядування.

Після об’єднання громад місцеве самоврядування отримало повноваження, делеговані державою, які не завжди підкріплені фінансово. Прийняття згаданих законопроєктів дозволить частково локалізувати фінансові проблеми на місцях та створить умови для поступової фінансової стабільності, зокрема, у забезпеченні державних соціальних гарантій, оплати комунальних послуг та енергоносіїв, утриманні закладів освіти та охорони здоров’я.

Абсолютні цифри можливого збільшення надходжень проаналізував Анатолій Абрамов, консультант з бюджетних питань Кіровоградського регіонального відділення АМУ: «Податок на доходи фізичних осіб – найбільше джерело надходжень до бюджету Олександрійської громади: у 2021 році прогнозується 59,4 % загального бюджету, тобто очікуване надходження складатиме 213,1 млн. грн. При зарахуванні до бюджету 65% податку та збору на доходи фізичних осіб очікувані надходження склали б 230,8 млн. грн тобто громада отримала б додатковий обсяг фінансового ресурсу у сумі 17,7 млн. грн.

Інший приклад – Дмитрівська громада. Там питома вага надходжень від ПДФО до бюджету складає більше 38,5%, а очікуване надходження складатиме за підсумками 2021 року 20,3 млн. грн. За умови збільшення частки ПДФО до 65% очікувані надходження склали б 21,9 млн. грн. Таким чином громада мала б отримати 1,62 млн. грн додаткового фінансового ресурсу. Загалом в державі збільшення із 60 до 65 відсотків зарахування ПДФО до бюджетів громад дозволить отримати додатково 11,1 млрд. гривень».

Експерти Асоціації міст України наголошують: законопроєкти №5066 та №5066-1 збалансовані та враховують інтереси як державного, так і місцевих бюджетів. 

Валентина Остапчук

Надрукувати