Міністерка почула?

Перегляди: 1055

«У місті Жовті Води Дніпропетровської області, – повідомляє сайт обласної ради, – відбулася нарада, присвячена проблемам, що назріли у ДП «СхідГЗК» під головуванням в.о. міністра енергетики та захисту довкілля Ольги Буславець, за участі голови Кіровоградської обласної ради Олександра Чорноіваненка. У своєму виступі очільник облради акцентував увагу урядовців на необхідності державної підтримки Східного гірничо-збагачувального комбінату, зокрема, на рівні створення дієвої програми розвитку уранової галузі».

Шахтарі уже майже рік борються за те, щоб підприємства могли стабільно працювати і отримуваати гідну оплату. Раніше йшлося про занижену ціну на урановий концентрат, вона стала збитковою для шахт. Шляхом непростих переговорів вдалося заключити новий контракт на шість років. За словами голови профспілки шахти «Інгульська» Михайла Мельника, не можна сказати, що шахтарі повнястю задоволені цим контрактом: він виписаний так, що одна сторона у будь-який момент може від нього відмовитись, зафіксована ціна – 110-112 доларів за кілограм уранового концентрату теж фактично мінімальна, прийнятною для шахт була б ціна на 20-30 доларів вища.

Про створення вертикально інтегрованої кампінії із НАЕК «Енергоатом» теж поки що йдеться на рівні обіцянок. За часів міністра Олексія Оржеля розпочався аудит державного концерну «Ядерне паливо», від’єднання якого від ДП «СхідГЗК» теж було однією з вимог шахтарів. Микола Мельник висловив сподівання, що нинішня міністерка Ольга Бусловець, яка має авторитет грамотного спеціаліста у питаннях галузі, сприятиме продовженню процесу від’єднання.

Позитивним підсумком наради, як вважає голова профспілки, стала домовленість, що шахти регулярно отримуватимуть поки що мінімальну щомісячну суму за урановий концентрат – 240 мільйонів гривень. Це дозволить покрити найнагальніші потреби, принаймні не зупиняти виробництво. А про розвиток можна буде говорити, коли влада задовольнить і інші вимоги шахтарів.

Вони сподіваються, що міністерка їх почула.

Світлана Орел

Надрукувати