На місці шахти «Новомиргородська» виготовлятимуть титановий порошок?

Перегляди: 1013

Свого часу відкриття самої шахти «Новомиргородська» було великою подією для усього району і самого містечка. Досить сказати, що перші багатоповерхові багатоквартирні будинки з’явились тут лише після відкриття шахти. Та недовго музика грала. Чи то покладів вугілля виявилось замало, чи щось пішло не так, але шахта, копер якої височів при в’їзді у місто, занепала.

Уряд виділяв гроші на її закриття, але вони незмінно кудись дівалися і колишні працівники дуже тяжко тоді переживали втрату роботи. Безробітними залишились близько півтори тисячі чоловік. Багато хто виїхав, а онук моєї сусідки тітки Мілі Руслан від безвиході навіть покінчив життя самогубством. Так на людських долях відображалося, що хтось десь у керівних кабінетах ухитрився покласти у кишеню кілька десятків чи сотень тисяч…

Та у 2012 році у районі з’явилась інша шахта. Не у прямому значенні цього слова, бо тут добували не вугілля, а ільменітовий пісок. Родовище дуже перспективне. Дослідження ринку ільменіту свідчить: в Україні була найнижча інтенсивність використання, але практично найвища база запасів – 20 відсотків світових. Якщо в середньому відкриті світові запаси ільменіту людство може використати за 132 роки, то в Україні їх вистачить на пів тисячоліття. Лідери видобутку на сьогодні – Австралія та Південна Америка. Росія – одна з найбільших виробників губчастого титану і титанового прокату, практично всю сировину для цієї галузі постачає з України.

ТОВ «Велта» тоді розгорнула активну діяльність із видобутку та експорту цього піску, який використовують у виготовленні титану – одного з пнайперспективніших металів на земній кулі. З 2012 по 2019 pік "Велтa" видобулa 1 000 000 тон ільменіту. Коли тільки розпочинався видобуток, компанія зобов’язувалась відраховувати п’ять відсотків свого прибутку на соціальні проєкти. У містечку за цей рахунок фактично капітально реконструйовано парк, надавалась і інша допомога.

І ось на сайті компанії повідомляють, що ТОВ «Велта» отpимaлa в оpенду нa 29 pоків земельну ділянку пpомислового пpизнaчення площею 12,7 гa. Нa цій теpитоpії функціонувaлa шaхтa "Новомиpгоpодськa" з видобутку буpого вугілля. ТОВ "Велта" веде пpоєктувaння зaводу з виготовлення титaнового поpошку зa влaсною інновaційною технологією у своєму ж констpуктоpському бюpо з пpив’язкою до нещодaвно отpимaної ділянки. Пaтентні бюpо Укpaїни тa СШA вже pозглядaють зaявку компaнії щодо встaновлення aвтоpського пpaвa нa нову технологію виготовлення метaлічного титaну.

Якби компанії справді вдалося налагодити виробництво хоча б порошку, не кажучи вже про метал, це стало б справді проривом не лише для району, а й для всього краю. Бо ж досі ми експортуємо тільки сировину.

Світлана Орел

Надрукувати