На суді виявилось, що у сквері можуть збудувати і не «Макдоналдьдс»

Перегляди: 2195

8 грудня, в суді Подільського району відбулося перше засідання по суті справи щодо повернення Центрального скверу громаді.Учасниками стали три сторони: позивач від громади Олена Резніченко, відповідач від міськвлади та адвокат від ТОВ «Укрсфера» і ТОВ «ФК 2020».

Йдеться про незаконність забудови скверу. За словами Олени Резніченко, сквер, який передавався в оренду як зелена зона рекреаційного призначення, незаконно перетворився на землі житлової і громадської забудови.

Представниця «Укрсфери» зазначила, що будівництво буде легальним та проходитиме згідно з планом. Але де той план? Яким чином змінено статус територіх? Відповідач від міської влади зазначив, що деякі питання були не розкриті повністю та запросив додатковий час. Наступне засідання заплановане на кінець січня.

Ось як розповіла у ФБ про це засідання голова ГО «Озеленення Кропивницький» Надія Паливода: «Сьогодні був суд по скверу, нарешті слухання справи по суті, де сторони могли виступати й ставити питання. Це було дуже цікаво і трошки вже стає ясно, на чиєму боці суддя Драний. Я, правда, думала, він буде шифруватися і робити вигляд, що він чесний, але справедливий, та він такого вигляду не робить, а просто відкрито осоромлює собою судову систему. Представник міської ради адвокат Кухаренко, відповідно, осоромлює міську раду. Просто послухайте цей цинізм, щоб знати, як ставиться до громади міська рада, чиї інтереси вона мала би захищати.

"На сьогодні немає жодних доказів, що у сквері буде відбуватися будівництво, яке займе площу 1800 кв.м. Так само немає ніяких доказів, що при будівництві зменшиться площа зелених насаджень"(очевидно, тому досі жодного офіційного проєкту майбутньої будівлі Макдональдсу і не подано). "Також немає доказів, що кількість зелених насаджень у місті менша за норму, бо документ ДІПРОМІСТО, в якому вказано, що кількість зелених насаджень у Кіровограді – 6 кв. метрів на людину, а по нормі має бути 20 кв. метрів, датований ще 2007 роком. З того часу інвентаризація не проводилася, тому ми не знаємо, яка кількість зелених насаджень у місті зараз".

Тобто у міській раді, яка згідно з Правилами утримання зелених насаджень, повинна проводити інвентаризацію КОЖНИХ 5 РОКІВ, не проводили її майже 15 років, а тепер вони цим хваляться! Використовують це як аргумент у справі проти громади!

***

Але це ви ще не чули «незаангажованого» суддю Драного:

– Скажіть, відповідач, міська рада ж садить кажного року нові дерева?

Представник міської ради:

– Не знаааю....

– Ну, садить чи ні, я вас запитую? Ви ж подавали документ про те, що садить? (непомітно моргає лівим оком).

Представник міської ради:

– Та вроді да... А, ну да, звичайно, садить. Багато садить, да.

– То чи можемо ми стверджувати, що кількість зелених насаджень у місті збільшується, а не зменшується?

Представник міської ради:

–А да, звичайно, збільшується, ще й як.

***

Олена:

– Ваша честь, у мене величезна кількість документів, які я можу додати до справи як докази щодо того, про що запитує відповідач.

– Ні, ви вже нічого не маєте права додавати до справи, треба було додавати на етапі підготовчих засідань, – каже суддя.

Представник міської ради:

– Ваша честь, у мене є документи, які я хочу додати до справи. Можна?

Суддя:

– Та звісно ж можна. Подавайте собі, скільки хочете.

***

Ось ключовий діалог між суддею і адвокатом Кухаренком, і якби суд був чесним і справедливим, то вже після цього можна виносити рішення у справі.

– Коли було прийнято документ про те, що цей сквер – землі громадської і житлової забудови?

– Не знаааю...

– Яким саме документом було прийнято, що це землі громадської і житлової забудови?

– Не знаааю, не шукав, не знаходив...

– Чи існує такий документ?

– Не знаааю...

– Якщо генеральним планом у 2000-му році визначено, що ці землі – рекреаційна зона, то як і яким документом ви доведете, що це – НЕ рекреаційна зона, а землі громадської і житлової забудови?

– Ем....

***

Ще третя сторона "Укрсфера", ну, там ясно.

Олена:

– Чи збирається орендатор щось будувати в сквері?

– Так, орендатор збирається щось будувати, це буде заклад громадського харчування, але наразі це лише плани, меморандум з міською радою і видані містобудівні умови. А що це за заклад, ми не знаємо.

– Яку площу скверу займе запланований заклад?

– Немає такої інформації, бо немає ще проєкту, і хто зна, що воно там буде....

То, виходить, у сквері може з’явитись зовсім і не «Макдональдс»?!

Надрукувати