Найбільша баржа в Україні – плюс чи мінус для економіки?

Перегляди: 875

Днями ЗМІ повідомили, що до Світловодського річкового терміналу прибула найбільша в Україні баржа. Збудували її для олександрійського холдингу «АгроВіста» одеські судноремонтники.

Ця новина у авторів викликає мало не замилування: призначена баржа для перевезення вантажів водними шляхами, мовляв, дороги не будемо розбивати сотнями фур, та й доставка економніша, ніж автомобілями чи залізницею. Це зауважив співвласник агрохолдингу «АгроВіста», ймовірний голова міста Олександрії Сергій Кузьменко.

Баржа справді унікальна. Довжина її – 128 метрів. У двох розділених трюмах можна за раз перевезти шість тисяч тон вантажу. Будували її вісім місяців. І коштує це судно не мало, не багато – п’ять мільйонів доларів. Мабуть, родині Кузьменків баржа принесе ще більший дохід, якщо не пожалкували витратити таку фантастичну суму: у гривнях за нинішнім курсом це більше 140 мільйонів.

Повідомляється, що вже наступного тижня шість тон кукурудзи відправлять у Миколаївську область. Відразу виникає питання – у тамтешній порт, щоб відправити зерно на експорт? Такі водні вояжі, справді, швидко принесуть мільйонні прибутки. Баржа, очевидно, прекрасно справлятиметься з тим, щоб вивозити те, що вирощене на наших чорноземах.

По суті, ніби й нічого поганого: усе законно, це теж приносить певний дохід державі, адже сплачуються відповідні податки. Але ж найбільша проблема нашої економіки – її сировинний статус. Із того зерна у інших країнах вироблятимуть різноманітну продукцію і додана вартість, які так щедро дарує нам наша земля і сонце, залишатиметься для мешканців тих країн. І робочі місця теж.

Ми ніби не можемо вискочити із цього зачарованого сировинного кола, бо бідні і не маємо достатньо обігових коштів, аби вкласти у власне виробництво. А чому ж ті п’ять мільйонів доларів таким хваленим на кожному кроці Кузьменкам та не вкласти було у якесь своє, можливо, й унікальне виробництво? Сировини – море, усе під рукою. Люди б працювали із задоволенням. Може, поприїздили б до своїх родин із тих же Польщ, чи Чехій, чи Росій. Так ні. Нате вам баржу. Унікальну. Кращу в Україні… Так, мабуть, швидше можна заробити. Але країна поступово вилітає в трубу.

Світлана Орел

Надрукувати