Нам треба фонтан доларів, а не нафти!

Перегляди: 807

Керівництво нашої області провело онлайн-брифінг за участі посольства України в державі Кувейт, Кіровоградської регіональної торгово-промислової палати, відповідної торгової інституції Кувейту, департаменту авіа та морського імпорту державного управління їжі та харчування Кувейту, а також виробників Кіровоградщини.

Ця віртуальна зустріч відбулася зовсім не тому, що посол України в Кувейті Олександр Балануца (і, очевидно, товариш по університету голови ОДА Андрія Назаренка) наш земляк. Йдеться про перспективну співпрацю. Досі, судячи зі статистичної звітності, Кіровоградщина з Кувейтом справи майже не мала.

У першому півріччі минулого року наш експорт зріс на 26 відсотків Збільшились експортні поставки Кіровоградщини до Нідерландів, Чехії, Німеччини, Польщі, до Туреччини, Білорусі, Китаю, Ізраїлю. Водночас зменшилися поставки до Іспанії, Індії, Російської Федерації. Найбільші експортні поставки здійснювались до Туреччини – 12% загального обсягу експорту (залишки і відходи харчової промисловості, продукти рослинного походження), Індії – 9,2% (жири та олії тваринного або рослинного походження), Білорусі – 8,8% (залишки і відходи харчової промисловості), Нідерландів – 6,2% (продукти рослинного походження, жири та олії тваринного або рослинного походження), Китаю – 5,9% (жири та олії тваринного або рослинного походження).

Чим же ми торгуватимемо з Кувейтом? У ході конференції про це не згадувалось, прозвучали лише практичні рекомендації для просування експорту товарів на ринок Кувейту та держав Затоки.

Відомо, що Кувейт живе за рахунок нафти. За рівнем видобутку нафти він займає третє місце на Близькому Сході (після Саудівської Аравії та Ірану). «Провідні позиції серед галузей промисловості, – розповідає Вікіпедія, – займають нафтовидобувна, нафтопереробна і нафтохімія. Розвинені будівництво, виробництво споживчих товарів і добрив, харчова промисловість. Діють промислові установки для опріснення морської води. З підвищенням якості освіти в країні отримали розвиток такі наукоємні галузі, як електронна промисловість тощо. Активно діє банківський сектор, розширяється сфера обслуговування. Завдяки успішній експлуатації величезних запасів нафти Кувейт має в своєму розпорядженні надлишки капіталу, який прямує як на зарубіжні інвестиції, так і на реалізацію численних проєктів з розвитку засобів зв'язку, дорожньої мережі, цивільного будівництва всередині країни і на соціальне забезпечення».

Їхні 15 тисяч доларів ВВП на душу населення не порівняти з нашими двома. Тож, кувейтський надлишок капіталу хай би став інвестиціями для Кіровоградщини. Нам не потрібен їхній фонтан нафти, нам потрібен фонтан доларів!

Світлана Орел

Надрукувати