Наше обленерго купить Ахметов?

Перегляди: 803

Точніше, воно давно не наше, бо ще на початку 2000-их його придбала російська група "Лужники" Михайла Воєводіна. Тепер же «Кіровоградобленерго» хоче купити група ДТЕК Ахметова. Там його розглядають виключно як необхідну їм мережу передачі струму, яка знадобиться особливо тоді, коли значно збільшать потужності зеленої енергетики. Бо свої ТЕЦ і вугільні шахти олігарх нині активно намагається продати. Ось що скавзав про це у інтерв’ю «ЕП» голова ДТЕК Максим Тимченко:

— Наступний важливий блок бизнесу ДТЕК – електричні мережі. Два роки тому ви купили два краших обленерго у групи "ВС енерджі": "Київобленерго" і "Одесаобленерго". Зараз купуєте у них "Кіровоградобленерго". Коли завершиться процес повного поглинання "ВС енерджі"?

— Я вам уже сказав, що наші пріорітети – це зелена генерація і мережі. Це те, без чого ми не бачимо майбутнього енергетики в Україні. З точки зору зеленої генерації, ми вибрали шлях будівництва потужностей. З точки зору мереж – це придбання компаній у приватних гравців, а якщо буде приватизація – участь в приватизації.

Купівля "Кіровоградобленерго" – частина цієї стратегії. У цієї компанії є потенціал развитку. Все буде залежати від рішения АМКУ, яке необхідне для придбання контрольного пакету акцій. Більше немає компаній з групи "ВС енерджі", які у нас викликають інтерес.

— Чи можемо ми зафіксувати для історії, що на поглинанні "Кіровоградобленерго" процес поїдання "ВС енерджі" групою ДТЕК закінчиться?

— Поїдання – це грубо сказано. Ми дивимось на активи, які нам цікаві. Я не можу вам цього гарантувати з певністю на наступні десять років, але я скажу, що в найближчій перспективі нам не цікаві інші активи "ВС енерджі". Як зміниться наше ставлення до цього питання через рік, два чи три, я сказати не можу.

— В Україні є ряд інших власників обленего. Брати Суркіси, Ігор Коломойський і Костянтин Григоришин, Петро Порошенко. З ким з них ведуться переговори про придбання їхніх обленерго?

— У нас немає планів купівлі їхніх активів. Розумієте, одне з наших завдань – ефективний розподіл капіталу. Відповідно, у нас лімітований обєм капіталу, який ми інвестуємо в придбання нових енергомережевих активів. Цим ми обмежені.

Отрож, бізнес Ахметова зорієнтований перш за все на збільшення частки зеленої енергетики, яка сьогодні найдорожча. Готуємось платити більше й більше за електроенергію?

Надрукувати