Наші шахтарі під Кабміном і офісом президента: уранова галузь і центр України на межі катастрофи!

Перегляди: 1070

Сьогодні шахтарі уранових шахт ДП «СхідГЗК», які змушені були припинити свою роботу через борги, пікетують Кабмін і офіс президента. Переговори із профільним Міністерством, які тривають уже майже півтора року, результатів не дають. Це ще раз підтвердила учорашня нарада у Міністерстві.

Вимоги шахтарів встановти ціну за урановий концентрат, яка відповідає собівартості плюс один відсоток на розвиток, чиновники ігнорують і взагалі називають протизаконними. Голова профспілкового комітету шахти «Інгульська» Микола Мельник пояснив:

– Нам кажуть – ми встановили ціну на урановий концентрат, яка відповідає світовим цінам. Але це однаково, що, наприклад, вишити рушник руками і за той час виготовити на ткацьких станках сотні таких рушників. Чия собівартість буде меншою? Урядовці не можуть не враховувати ті обставини, які ми маємо в країні і у галузі. Інакше виходить, що держава сама, своїми ж руками, доводить до банкрутства стратегічно важливу галузь! Ми хотіли мирно вирішити це питання і спокійно працювати, але змушені виходити на протест!

Дорога електроенергія нам потрібна. А дешева – ні?

Видoбутoк руди зупинили через бoрг єдинoгo пoкупця урану – кoмпанії "Енергoатoм" підприємству "Східний гірничo-збагачувальний кoмбінат". В шахту спускається лише oбслугoвуючий персoнал, відкачують і фільтрують вoду. Смoлінська і Нoвoкoстянтинівська шахти не працюють з 4 грудня, Інгульська і Жoвтoвoдський підрoзділ підприємства (Дніпрoпетрoвьска oбласть) – з 7 грудня.

НАЕК «Енергоатом», який заборгував шахтам, так само виявився заложником цієї ситуації. Вона триває уже не один рік і певний час мала вигляд як пріорітетність енергетики, що належить олігархам перед державною. Але сьогодні стратегічна, високотехнологічна галузь уже на порозі банкрутства. Тим більше, що повна зупинка шахт, відключення їх від енергопостачання, загрожує екологічною катастрофою для усього нашого регіону. Заборгованість шахт за енергоносії складає 73 млн грн, постачальники електрики та газу постійно погрожують повністю відключити постачання. Коли будуть затоплені підзесні горизонти та обладнання, уранове виробництво відновити буде уже неможливо. До того ж, станеться радіоактивне забруднення водоносних горизонтів Дніпропетровщини та нашої області. Є загроза і річці Дніпро, з якої постачається вода значній частині населення України.

СхідГЗК знову на грані. Місту загрожує екологічна катастрофа

Шахтарі, як мінімум, вимагають, щоб була підписана додаткова угода і надано авансування, щоб завершити цей рік. І, ясна річ, – навести лад у галузі – зберегти базове для енергетичної незалежності та національної безпеки підприємство «Схід ГЗК», забезпечити його повноцінну виробничу та фінансово-господарську діяльність. Ці вимоги зафіксовані у зверненні до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, яке підписали голова профспілки атомників Валерій Матов та заступник голови об’єднаної профспілки ДП «СхідГЗК» Андрій Карпов.

Світлана Орел

Надрукувати