«Не обирайте тих, хто закривав очі на корупцію!»

Перегляди: 989

Післязавтра відбудуться вибори ректора Центральноукраїнського технічного університету. Фактично закінчується ціла епоха у житті вищого навчального закладу, адже Михайло Черновол, який чверть століття очолював ЦНТУ, цього разу не братиме участь у виборах, як кандидат. Виробничники краю, яких вкрай турбує якість підготовки кадрів, що, на їхню думку, не відповідає сучасним вимогам через поширену у внз корупцію, виступили із відкритим зверненням до колективу ЦНТУ.

Звернення підтримали підприємства «Ельворті», «Гідросила», завод дозуючих автоматів, «Друкмаш-центр», інструментальний завод «Лезо», «Металіст» ПрАТ завод «Сегмент», «ПрофіСтан». У їхньому зверненні сказано: «Наступного тижня колектив базового для нашої галузі – Центральноукраїнського національного технічного університету обиратиме керівника на наступні п’ять років. На жаль, українське законодавство не передбачає участі в цьому процесі, чи бодай врахування думки роботодавців, які потребують кваліфікованих кадрів, але змушені шукати їх деінде через деградацію найбільшого профільного внз регіону. За статистикою, до 70% абітурієнтів Кіровоградщини щороку виїжджають вчитись у вишах інших регіонів країни. Часто вони не повертаються. Це трагедія для батьків, які змушені жити за сотні кілометрів від дітей, це трагедія для економіки області, яка позбавлена притоку кваліфікованих кадрів.

Ті ж, хто залишається і закінчує ЦНТУ, на жаль, подекуди не можуть назвати тему дипломного проєкту на співбесіді. Деякі випускники не знають елементарних речей, пов’язаних з номінально набутою ними професією. Можемо обґрунтовано говорити про ознаки та випадки корупції. Про те, що значна кількість студентів денної форми системно не бере участь у навчальному процесі. Про невідповідність навчальних програм потребам ринку праці та сучасного наукоємного виробництва.

Ми впевнені, що університет, який у минулі часи випустив чимало успішних фахівців різних галузей економіки, сьогодні переживає занепад, і потребує радикальних змін. Ми також упевнені в тому, що жоден з представників вищого керівництва університету останніх десятиліть, коли й склалася ця тенденція, не здатен стати провідником таких змін.

Сподіваємось і віримо, що колективу вистачить здорової волі, щоб дати можливість новому поколінню менеджерів розпочати рух у напрямку піднесення технічної освіти на Кіровоградщині, що сприятиме розвитку економіки нашого регіону та країни загалом».

Сподіваємось, у технічному університеті прислухаються до тих, для кого вони готують кадри.

Надрукувати