Нова стратегія теплопостачання: поки що перспектива – 69 грн за опалюваний метр

Перегляди: 841

Ще один наслідок підвищення цін на газ, електроенергію та воду не забарився: підприємство КП «Теплоенергетик», надавач послуг з централізованого теплопостачання у Кропивницькому, направив до міської ради звернення щодо коригування чинних тарифів.

Про це повідомила під час прес-конференції директор департаменту з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій Кропивницької міської ради Ніна Рахуба. Проєкт рішення виконавчого комітету Кропивницької міської ради, яким пропонуються до затвердження скориговані тарифи оприлюднений на офіційному сайті міської ради. За розрахунками, вартість централізованого теплопостачання для населення зросте на 36%: від 2005,6 до 2734,3 гривень за Гкал. У перерахунку на квадратуру житлової площі це складає 69,33 гривень. За чинним тарифом мешканці міста сплачують 50,85 гривень за метр квадратний площі опалювання. Виконком розгляне коригування тарифів на своєму засіданні 26 січня.

Це абсолютно непідйомний тариф для більшості мешканців Кропивницького.

З іншого боку, КП «Теплоенергетик» теж не може працювати, постійно накопичуючи збитки. Ніна Рахуба зазначила, що лише у січні тепловики матимуть від’ємне сальдо у сумі близько 103 мільйонів гривень. Необхідно також врахувати хронічний борг споживачів їхніх послуг – 87,2 мільйона гривень та борги, залишені у спадок іншим теплогенеруючим підприємством, ДП «Кіровоградтепло» ТОВ ЦНТІ УНГА – 67 мільйонів гривень. Все разом утворює надзвичайно складну економічну ситуацію, у якій доводиться працювати і виконувати свої зобов’язання перед містом колективу КП «Теплоенергетик».

Водночас, Ніна Рахуба нагадала, що у Кропивницькій міській раді активно триває процес розробки нової стратегії теплопостачання обласного центру, яка почне реалізовуватися вже з наступного опалювального періоду. 

У чому ж полягає нова стратегія? Очевидно ж не у постійному підвищенні вартості теплопостачання, що, на жаль, ми бачимо досі. Про неї говорять уже третій рік, але якихось нових ідей, крім ширшого встановлення теплолічильників та енергозберігаючих заходів не чути.

Ще рік тому Мінрегіон запропонував нову методику розробки схем теплопостачання, мета якої – надати органам місцевого самоврядування повноцінний та ефективний інструмент довгострокового планування теплопостачання населених пунктів.

Методика спрямована на запровадження у населених пунктах з кількістю жителів більше 20 тис. осіб ефективної системи централізованого теплопостачання, яка передбачає виробництво 50% теплової енергії з відновлювальних джерел енергії, або 75% теплової енергії, виробленої у процесі когенерації.

Як це реально, наприклад, можна втілити у Кропивницькому? Люди повинні це чітко розуміти.

Давно пора вже шукати новітні, можливо, інноваційні схеми теплопостачання. Варто звернути увагу і на винаходи молоді, які, на перший погляд, здаються фантастичними. Ще кілька років тому тоді десятикласниця Олександрійського ліцею інформаційних технологій Єлизавета Чижик, наприклад, пропонувала обігрівати будинки взагалі без будь-якого палива і викидів, а з допомогою модернізованих теплових насосів, теплообмінники яких розташовують в природних або штучних водоймах. Такий насос використовує поновлювану низькопотенційну енергію навколишнього середовища, складається із компресора, теплообмінників та розширювального клапана, і дозволяє опалювати приміщення та підігрівати воду.

Подібних ідей багато. Тут слід швидко обрати щось найоптимальніше, бо ми скоро дійдемо до того, що доведеться грітися у дворах, розпалюючи вогнища.

Світлана Орел

Надрукувати