Одна державна рука не знає, що робить інша?

Перегляди: 989

У вас ще не відключили тепло? А цілком можуть, адже нашому КП «Теплоенергетик» заблоковано рахунки. І хоч весна на порозі, та цього року вона з білими мухами у носі. Та й пам’ятаємо ми недавній меморандум, у якому Кабмін обіцяв розібратися зі старими боргами за тепло і не вішати їх на плечі місцевих бюджетів. А що ж вийшло? Рахунки заблоковано якраз за старі борги ще колишнього «Кіровоградтепло»…

Ось як прокоментував цю ситуацію міський голова Кропивницького Андрій Райкович:

– Турбують, обурюють і дивують дії «Нафтогазу» щодо арешту операційного рахунку КП «Теплоенергетик» через судове рішення. Формально позов стосується боргу в 178 мільйонів гривень, накопиченого у 2017-2018 роках дочірнім підприємством «Кіровоградтепло» товариства з обмеженою відповідальністю «Центр науково-технічних інновацій української нафтогазової академії» (ЦНТІ УНГА), яке з 2004 року орендувало в міста більшу частину теплогенеруючих потужностей, а наразі визнане банкрутом. Є Закон України, який регламентує, скільки треба сплачувати «Нафтогазу» від загального об’єму коштів, які надходять від населення у вигляді сплати за тепло. Арешту домоглися, щоб на користь «Нафтогазу» забрати максимум коштів.

Ці дії ставлять під сумнів довіру до професійного діалогу, який відбувся на найвищому рівні. Президентом було поставлене завдання врегулювати проблему боргів теплокомуненерго, накопичених у попередні роки, та тих, які накопичуються зараз через те, що ціна на газ змінилася, а тарифи на тепло ми не підвищили.

Адже газ із січня коштує вже не 7 тисяч гривень, а майже 11 тисяч за тисячу кубометрів. А в діючий тариф на тепло закладалася ціна в 7 тисяч. Через цю різницю з’явилася заборгованість «Теплоенергетика» перед «Нафтогазом», яка не може бути покрита навіть за стовідсоткових розрахунків населення. А рівень оплати за тепло населенням Кропивницького – нижчий за 90%.

Було зрозуміло, що, не піднімаючи тарифи на тепло, міста закінчать опалювальний сезон зі збитками. Зокрема, для бюджету Кропивницького вони складуть близько 200 мільйонів. У лютому під час зустрічі представників Асоціації міст України, мерів обласних центрів з прем’єр-міністром, представниками Кабміну, профільних міністерств, були досягнуті домовленості: з квітня до вересня держава мала віднайти шляхи компенсації цих збитків містам. Було підписано відповідний меморандум. Але замість компенсації ми отримали судовий арешт.

Як нам готуватися, проводити відновлювальні роботи? Рівень зносу комунальних мереж, котелень, насосного обладнання – понад 50%! Все місто перерите через аварії. Ми сподівалися, що з 15 квітня розпочнемо замінювати та ремонтувати мережі, не менше 100 мільйонів плануємо вкласти в ремонтні роботи. Інакше наступний опалювальний сезон просто не розпочнеться! І така ситуація не тільки в Кропивницькому, а й в інших містах України, такі ж борги за рахунок різниці в тарифах утворюються всюди.

Поки ми не маємо реакції, коментарів з боку держави. Але чекаємо жорсткої оцінки дій «Нафтогазу» з боку Кабінету міністрів, і скасування цього судового рішення в законний спосіб.

Надрукувати