Перший крок до налагодження роботи шахт зроблено?

Перегляди: 761

Голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець знову заявив про акацію протесту через загрозу зупинки ДП “Схід ГЗК”.

За його словами, шахтарі у разі нгевиконання вимог, анонсують перекриття трас навколо Кропивницького.

А тим часом: Голова профспілки шахти «Інгульська» Михайло Мельник повідомив: «Для нас життєво важливо інтегруватися у структуру НАЕК «Енергоатом», бо тоді простіше буде розібратися з боргами, і укладання нових угод стане нашою внутрішньою справою. Отож, 5 квітня прем’єр-міністр Д. Шмигаль дав відповідне доручення міністрові розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства І. Петрашку, в.о. міністра енергетики Ю. Вітренку підготувати меморандум між ДП «СхідГЗК» та НАЕК «Енергоатом» щодо інтегрування ДП у структуру «Енергоатому». Цей документ також має містити істотні умови договору щодо постачання уранового оксидного концентрату, який діятиме до повного завершення процедури інтегрування. Доручення на контролі у віце-прем’єра та цілого ряду профільних міністрів».

8 квітня у Кабміні відбулася термінова нарада, за результатами якої було вирішено підписати короткострокову угоду на три місяці, де зафіксовано реалізацію уранового оксидного концентрату за ціною 2020 року. Це дозволить поки що не зупиняти підприємства.

Річ у тому, що на світовому ринку урановий концентрат коштує дешевше, ніж економічно обґрунтована ціна наших шахт. Отож, є багато гарячих голів, які пропонують закрити шахти і купувати його дешевше. Але ж ринкова ціна завтра може суттєво змінитися, як це бувало уже не раз, а знищити цілу галузь, коли наша економіка і так ледь дише – верх дурості і недержавного мислення.

Сподіватимемось, що здоровий глузд таки переможе.

Вл. інф.

Надрукувати