Про «рівність» можливостей для бізнесу

Перегляди: 882

З початком карантину, керівництво держави просило великий бізнес, зокрема і крупні торгові мережі України, допомогти медицині. Торгові гіганти почали жертвувати сотні мільйонів гривень на забезпечення медиків і лікарень життєво необхідними засобами. Всі раділи, дякували і не думали, що великий бізнес допомагає країні з прицілом увірвати згодом в десятеро більше... Не з держави, але і не без її зусиль.

А з малого і середнього бізнесу – спочатку закрили невеликі магазини, а напередодні Великодня і ринки. А підприємці закупили чималі партії товару до свят, у тому числі й того, що швидко псується, не підозрюючи, що їм не дадуть його збути. А пересічним громадянам не залишили іншого вибору, як скуповуватися лише у супермаркетах, часом за різко збільшеними цінами.

То виходить, що медицину рятують звичайні люди, віддаючи зароблене, а інколи й останнє?! Причому добровільно і законно. А тим часом кількість безробітних в Україні за прогнозами може сягнути двох мільйонів.

Через не завжди продумані рішення уряду свою діяльність зупинили близько 600-700 тисяч підприємців, малих підприємств сфери послуг, установ сфери освіти та ін. Прем’єр відкрито констатує, що найбільше постраждав малий та середній бізнес у шести сферах: громадський транспорт і пасажирські перевезення, туризм, громадське харчування, сфера побутових послуг та роздрібна торгівля непродовольчими товарами. І

виправдання єдине – в усьому винен... коронавірус...

Хоч, за логікою ризик поширення інфекції у закритих приміщеннях супермаркетів та ще й з великою щільністю людей, що спостерігається протягом усього періоду після закриття ринків, набагато вищий, ніж на відкритому повітрі...

І до того ж, оптовий овочевий ринок у Кропивницькому давав можливість закуповувати продукти харчування малим підприємцям з багатьох районів області. Наразі райцентри виявилися обмеженими у таких можливостях. То що ж? Проживуть якось з городу – у кого він є... 

А от підприємці цих ринків масово переходять на стихійну торгівлю – у двори. Бо поки власники крупних торгових мереж збирають надприбутки, представникам малого бізнесу немає за що годувати свої сім’ї.

І не треба про програми підтримки уряду для малого і середнього бізнесу. Коли вони запрацюють в реальності?

Неля Желамська

А тим часом: На Херсонщині, як повідомляє «УП», у неділю сільгоспвиробники влаштували акцію протесту проти закриття ринків на Антонівському (Херсонському) автомобільному мосту через Дніпро біля Херсона, перекривши рух на дорозі.

Надрукувати