Тарифи на тепло знизили на 6-8 відсотків. А як їх знизити на 30?

Перегляди: 885

Наша міська влада затвердила новий тариф послуги з постачання теплової енергії: для абонентів житлових будинків з будинковими та квартирними приладами обліку теплової енергії становитиме 2005, 60 грн/Гкал з ПДВ, для бюджетних організацій – 2129,89 грн/Гкал з ПДВ, для інших споживачів — 2 262, 20 грн/Гкал (з ПДВ).

Це означає: абоненти житлових будинків без будинкових та квартирних приладів обліку теплової енергії, протягом опалювального періоду за місяць платитимуть 50,85 гривень за 1 кв.м. з ПДВ. Таким чином, тариф для власників квартир у будинках з приладами обліку теплової енергії зменшиться на 6,2%, а без них – на 8,7%

За інформацією директора департамента з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій Ніни Рахуби, основними факторами, що обумовили зменшення тарифів стали зміни у чинних законодавчих і нормативно-правових актах, приєднання до теплогенеруючого підприємства споживачів селища Нового, зниження вартості природного газу, електричної енергії, послуг водопостачання та водовідведення при збільшенні витрат на оплату праці та відрахувань на соціальні заходи, передбачені інвестиційною складовою. Рівень рентабельності нового тарифу становить 3,2%, у діючих тарифах він складав 1%.

Добра новина? Добре, та мало! Понад 80% українців вважають тарифи на комунальні послуги завищеними. Як же їх реально знизити? Дослідження, оприлюднені «Економічною правдою», свідчать: вартість опалення можна значно знизити, якщо створити ОСББ.

Експерти VoxUkraine розглянули, що відбувалося з вартістю опалення в будинках, які створили ОСББ з жовтня 2018 року по квітень 2020 року. Розрахунки показали, що в нових будинках після зміни форми управління на ОСББ вартість опалення впала на 18% порівняно з попереднім періодом. Це миттєве зниження вартості, яке у довгостроковому періоді доходить до 30%. У старих будинках миттєвого зниження вартості не відбулося. ОСББ може миттєво знижувати вартість тепла саме в нових будинках, оскільки там легше припиняти опалення будинку в теплу погоду. У старих будинках вплив на вартість, скоріше за все, відбувається переважно завдяки утепленню та встановленню лічильників, тому довгостроковий ефект зниження вартості в ОСББ та ЖБК присутній, але миттєвого ефекту, принаймні у 2018-2020 роках, немає. За розрахунками VoxUkraine, у старих будинках з формою власності ОСББ або ЖБК вартість опалення менша на 22%, у нових – на 30%.

За рік у старих будинках економія в середньому становить 108 тис. грн., у нових – 324 тис. грн.

Зниження витрат на опалення загалом не означає зменшення цифр у квитанціях, хоча в деяких будинках це може бути саме так. Зекономлені кошти можуть піти на інші витрати: заміну ліфта, ремонт даху чи підвалу.

Так чи інакше, за кожну витрачену на комунальні послуги гривню мешканці ОСББ одержать більше послуг, ніж там, де ОСББ нема. Таким чином, ОСББ справді ефективніший інструмент управління будинком, ніж ЖЕК або інші варіанти.

Так вважають експерти. А що говорить практика?

Вл. інф.

Надрукувати