Торгувати з Ізраїлем? Чому ні?

Перегляди: 829

Наприкінці минулого тижня Кропивницький міський голова Андрій Райкович провів он-лайн зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом України в Ізраїлі Євгеном Корнійчуком. Кропивницький вже має історію економічних, торговельних стосунків з Ізраїлем. З обласного центру туди поставляють морозиво, солодощі, жири та олії. Також експортувались зернові культури, вироби з деревини, машини, меблі. Але це, за словами міського голови, порівняно невеликі обсяги. За 2019 рік зовнішньоторговельний оборот міста з Ізраїлем склав майже 9,3 млн. доларів США. Імпорт – 15,7 тисяч доларів.

– Ми тільки “за” активізацію співпраці з Ізраїлем в найрізноманітніших сферах. Наше місто стрімко розвивається, нам конче потрібні інвестиції, нові робочі місця, нове будівництво, – відзначив під час діалогу Андрій Райкович. – Так склалося історично, що Кропивницький є одним із провідних центрів сільськогосподарського машинобудування, приладобудування. Ми серед лідерів виробництва харчової продукції, маємо добре розвинену переробну промисловість. Ми зацікавлені в пожвавлені цього процесу. Це те, що може бути ефективним проєктом для нашого регіону.

У цьому контексті очільник міста наголосив також на тому, що вже 8 років поспіль у Кропивницькому проводиться міжнародна виставка “AgroExpo», яка збирає сотні учасників зі всього світу. Андрій Райкович переконаний – це гарна платформа для ізраїльських підприємств налагодити ділові контакти із місцевими виробниками. Міська рада ж готова бути комунікатором для їх старту.

Кропивницькі виробники, експортери та інші зацікавлені представники бізнесу мають можливість ознайомитися з новими можливостями, які надає Угода про зону вільної торгівлі з Ізраїлем. Для цього їм необхідно стати учасниками онлайн-заходу GO ISRAEL, який відбудеться 23 лютого 2021 року.

До участі запрошуються насамперед представники підприємств, які мають експортний досвід та зацікавлені у виході на ринки Ізраїлю, або хочуть дізнатись більше про деталі Угоди.

Захід буде особливо корисним представникам харчової промисловості, АПК, меблевої індустрії, легкої промисловості, машинобудування, деревообробної промисловості, ІТ, будівельної галузі, сфери послуг тощо.

Ситуацію коментує виконавчий директор обласного відділення Української спілки підприємців і промисловців Сергій Бедзай:

Кожна інвестиційна пропозиція для нас важлива, бо їх останнім часом надходить досить мало. Але, незважаючи на пандемію і спад в економіці, намітлась позитивна тенденція: десь із липня місяця об’єм експорту у нашій області збільшується і перевищує імпорт. Аналітики передбачають, що із другого кварталу економіка почне зростати. Але це зростання прогнозується відносно того рівня спаду, який стався у минулому році. Тож, аби наздогнати показники кількарічної давності, нам слід зростати швидкими темпами. І тут і інвестиції, і міжнародна співпраця дуже доречні.

Надрукувати