У Кропивницькому буде завод, продукція якого горить, як напалм, але не шкідлива

Перегляди: 1179

У промзоні м. Кропивницького, по вул. Мурманській завершується будівництво заводу, який вироблятиме пінополістирол. Виробничі потужності уже зведено. Загальна площа будівель близько 8000 кв. м, земельної ділянки – майже 4,5 га, з них більше двох га призначено під забудову.

Вже збудовано виробничий цех, парову котельню, що працює на пеллетах місцевого виробника, склад, автобокс для ремонту автомобілів, трансформаторну підстанці. Днями розпочато пуско-налагоджувальні роботи та отримано перший готовий виріб.

За словами Олега Хмуренка, директора заводу у м. Кропивницькому, тут будуть виготовлятися пінопластові плити для утеплення житлових та промислових будівель, щільністю від 7 до 35 кг/м.куб., товщиною від 2 до 40 см, група горючості Г1. Готова продукція призначатиметься для внутрішнього ринку, оскільки значні транспортні витрати не дозволяють доставляти продукцію на велику відстань. Проєктна потужність першої черги підприємства – близько 20000 куб. м продукції в місяць. На виробництві встановлене нове, сучасне високотехнологічне обладнання кращих європейських виробників (Австрія, Польща). За умов виходу комбінату на повну потужність, планується створення 120 робочих місць.

Уся продукція виготовлятимиться згідно європейських стандартів, запроваджено європейське маркування EPS (яке вже є обов’язковим в Україні згідно з ДСТУ Б EN 13163:2012), вона також буде сертифікованою в Україні. «Євробуд» – приклад підприємства з чистим, безвідходним виробництвом: у повітря виходитиме лише відпрацьована пара та продукти згоряння палива котельні, які відповідають українським та європейським нормам. Обрізки продукції передроблюються та повертаються у виробничий процес, хімічні викиди відсутні. Продукція компанії Євробуд підтверджена українським знаком екологічного маркування «Зелений журавлик».

Що ж це за матеріал – пінополістирол? Він був синтезований у 1951 році в Німеччині й відразу ж почав застосовуватися як теплоізолятор для обшивання зовнішніх стін будівель. Трохи пізніше була розроблена й відповідна йому система покриттів — полімерна «штукатурка». У кінці п'ятдесятих його почали широко застосовувати у будівництві. Легкозаймистий матеріал. Температура займання 310 °C; температура самозаймання 440 °C. Займається від полум'я сірника (650—835 °C). Горить в розплавленому стані з виділенням значної кількості тепла.Горіння пінополістирола супроводжується сильним виділенням (267 м³/м³) густого чорного диму. Продукти горіння токсичні. Горіння пінополістиролу близьке до горіння напалму (швидкість горіння близько 10,5 м/хв).

Що ж входить до складу пінополістиролу, і чому Європа так довіряє цього матеріалу? Як виявилося, він не містить шкідливих речовин (хлор, гідрохлорид), а це означає, що пінополістирол – безпечний не тільки при нормальних умовах його використання, але і під дією високої температури, коли могли б виділятися фосген, синильні кислоти і ціаніди. Пінополістирол використовують не тільки як утеплювач. Цей матеріал підходить для виготовлення одноразового посуду, упаковки для продуктів харчування, і навіть вулики для бджіл дуже багато бджолярів роблять з пінополістиролу.

Вл. інф.

Надрукувати