У нас працюватимуть роботи

Перегляди: 1685

Чи знаєте ви, що кількість промислових роботів росте в геометричній прогресії? Зараз їх близько 2,7 млн по всьому світу, з яких 400 тис було продано в 2019 році. За загальною кількістю встановлених роботів Китай (783 тис) обігнав США (293) і всю Європу (580). Хто б міг подумати, чи не так?

Давайте розберемося в суті цього явища. Роботизація дозволяє автоматизувати процеси, тобто збільшити випуск продукції і знизити кількість помилок і дефектів. Якщо говорити в цілому, вона впливає на підвищення продуктивності праці і дозволяє роботодавцю підвищувати рівень зарплат.

Я вважаю марними побоювання, що автоматизація рутинної роботи може залишити без роботи величезну кількість людей. Згадаймо луддитів, вони помилилися вважаючи, що промислова революція відніме у них заробіток. Вони не врахували появу нових товарів і послуг, створення нових робочих місць. Автоматизація в автомобільній галузі не привела до безробіття, натомість компенсувалася новоствореними робочими місцями у виробництві електроніки та комп'ютерної техніки.

Роботи так само успішно доповнюють людину або посилюють її здатності. Наразі активно розвивається напрямок колаборативних роботів (коботів). І якщо в 2016 році їх продавалося лише 3% від загальної кількості індустріальних роботів, то до 2025 року їх буде 23%!

Для прикладу можна навести компанію Amazon, чиї співробітники витрачали 80% часу на переміщення по величезних складах і 20% на обробку товару. Впровадження коботов Kiva змінило ситуацію і вже 80% часу йде на обробку замовлення, а 20% на переміщення по складу.

Я особисто, та і вся наша команда із задоволенням беремо до уваги ці сучастні тренди. Наукова фантастика – вже не фантастика, а невід’ємна частина світу, у якому ми живимо.

Ми, Велта, зараз проєктуємо зовсім нове супертехнологічне хіміко-металургійне підприемство. На цьому тиждні відбулася технична нарада, де я особисто дав завдання нашим інженерам та проєктантам закладати максимальну ступень автоматизації та роботизаціі у наше майбутнє підприємство!

Андрій Бродський

Надрукувати