В економіці катастрофа, але жити треба…

Перегляди: 758

У рамках бізнес-сніданку "Візія розвитку економіки України у 2022 році – експертні міркування тренд-сетерів ринку", організованому компанією HD Partners, експерти з різних галузей підбили підсумки 2021 року та розказали, за якими трендами буде розвиватися українська економіка і до чого готуватися бізнесу.

"Протягом коронакризи всі країни застосовували засоби кількісного пом’якшення – друкували гроші, тому інфляція має висхідний тренд", – розповідає перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова. Інфляція в Україні становить понад 10%, проте планується її зниження до 9,6% наприкінці року, а у 2022 році – до 5%. У 2021 році Нацбанк кілька разів підвищував облікову ставку. Для бізнесу це означає зростання вартості кредитів у першому півріччі 2022 року.

"Це традиційний інструмент. Якщо ти хочеш "роздмухати" двигун економіки, то даєш більше грошей і вони стають дешевшими. Якщо гроші дешеві – усі можуть їх взяти і витратити. Якщо ви витрачаєте це на послуги, то їх хтось заробив, і таким чином економіка йде далі", – пояснює керівник дирекції з роботи з бізнес-клієнтами Приватбанку Євген Заіграєв.

Кредитний портфель бізнесу зріс до 22%, у Приватбанку ця цифра сягає 35%. У 2022 році кредитні ставки можуть трохи зрости. "Якщо це відбудеться, то попит на кредитування пригальмується, проте є інші чинники, які можуть допомогти економіці", – говорить Заіграєв. ВВП України зріс на 3% і, за прогнозами, надалі щороку зростатиме на 4%.

"Щодо балансу імпорту та експорту – Україна більше купує, ніж продає. Добре, що зростають нові галузі, але в цьому балансі немає одного важливого фактора – грошових переказів з-за кордону", – зауважує Заіграєв. Щороку українці надсилають з-за кордону мільярди гривень. У 2021 році ця цифра сягнула 11 млрд дол. "Наш експорт зараз у ціні, тож ми маємо валютну виручку. Високі ціни на наші метали та зернові культури – це добре, але це підвищує інфляцію", – говорить Рожкова.

Які прогнози на 2022 рік? "Ми заходимо в період невизначеності і маємо до цього звикнути", – говорить Рожкова. Враховуючи високі ціни на енергоносії та важку епідеміологічну ситуацію, НБУ погіршив прогноз розвитку економіки у 2021 році до 3,1%, на 2022 рік закладаються 3,8%.

Найбільшими ризиками, які можуть вплинути на економіку у 2022 році, є потенційна військова загроза з боку РФ, зростання цін на енергетичних ринках та зниження або припинення транзиту російського газу. Головну роль у розвитку економіки продовжує відігравати фактор пандемії COVID-19.Дефіцит бюджету у 2021 році буде меншим і це хороша новина. Планувалося 5,5%, буде 3,5%

"Проінфляційних ризиків стало трохи більше. Ми імпортуємо інфляцію, якщо імпортуємо товари. Якщо гривня міцнішає щодо інших валют, то канал імпорту інфляції звужується і допомагає приборкати інфляцію", – пояснює Рожкова. На жаль, спостерігається відплив іноземних інвесторів. Однак, за словами Рожкової, це світовий тренд: у країни з emergency marketing, крім Китаю, інвестиції зменшуються або взагалі припинилися.

У той же час президент УСПП, голова Національної тристоронньої соціально-економічної ради Анатолій Кінах стверджує, що

 найближчим часом половина промисловості стане збитковою через подорожчання енергоресурсів.

"До прогнозів треба ставитися з часткою скептицизму, бо ніхто ніколи не покаже "чорного" або "білого лебедя". Це все статистика, яка базується на трендах", – говорить Заіграєв.

"Якщо ви купуєте французьке масло, то хороші дороги будуть у Франції, а не в Україні", – говорить власник EPI Group, брендів ЕПІКУР та ЕПІ ХЕПІ Алекс Коваленко.

Центр спільних дій провів дослідження фінансової спроможності міських територіальних громад обласних центрів. Аналітики оцінили 24 місцеві бюджети за низкою індикаторів.

✔ Скільки грошей виділяється на ремонт доріг, газифікацію, закупівлю шкільних автобусів та автомобілів швидкої допомоги, будівництво шкіл та лікарень.

✔ Скільки коштів громада витрачає на утримання ОМС.

✔ Чи має ОМС залишкові кошти, які може віддати біднішим громадам.

✔ Скільки коштів громада витрачає на зарплати.

Найбільш фінансово спроможними залишаються Дніпровська міська територіальна громада та Київ. Найнижчі бали – у Краматорської та Сєвєродонецької громад, хоча у 2021 році останнє місце посів Херсон. Наша громада має бал трохи нижчий середнього – 40(максимальний – 100)

Гроші громади почали витрачати на щось стратегічно необхідне, а не лише на поточні видатки. Це демонструє частка капітальних видатків, яка в середньому становить чверть коштів громад. Утім, показники міст різняться. У 2021 році лідерами стали Харків, Дніпро та Львів. Вони виділили на капітальні витрати 23,5-29,8% бюджету. Громади ж Херсона, Миколаєва, Полтави та Кропивницького навіть не наблизилися до середнього показника – 25,5%.

У 2021 році гривня зміцніла щодо долара на 3,5%. Ще два місяці тому різниця була удвічі більшою: 7,3%. Упродовж майже всього року гривню підтримували високі ціни на ключові експортні групи українських товарів та стримана політика Національного банку, яка проявлялася в мінімальному втручанні в перенасичений валютою ринок. Можливо, зараз долар коштував би менше 26 грн, та на настроях інвесторів зіграв психологічний чинник: новини про стягування військ РФ до кордонів України. Останні швидко повернули національну валюту ближче до рівнів 2020 року.

Із середини листопада до 7 грудня гривня знецінилася майже на 5% до 27,37 грн за дол. Доливали олії до вогню заяви українських високопосадовців. Іноземні інвестори справді нервово реагували на новини зі сходу України. Найкраще це демонструвало зростання дохідності українських євробондів. Нервозність простежувалася і в обсягах інвестицій в облігації Мінфіну.

Висока інфляція у 2021 році стала викликом не лише для українського центрального банку. Вона боляче вдарила по всьому світу: від країн, що розвиваються до найбільших світових економік. У США річна інфляція в листопаді сягнула максимуму з 1982 року – 6,8%, хоча ціль ФРС – 2%.

У 2022 рік гривня увійде з кількома ризиками. Актуальним залишається ризик військового вторгнення Росії в Україну й ризик нових хвиль коронавірусу. 18 грудня в Україні зафіксували перший випадок зараження новим штамом вірусу "Омікрон". Оскільки цей штам більш заразний та стійкіший до вакцин, то його поширення може призвести до нової хвилі пандемії, нових карантинних обмежень та уповільнення економіки.

Традиційно найбільшим песимістом щодо майбутнього гривні є український уряд. Ухвалений на початку грудня бюджет на 2022 рік Кабмін побудував на курсі 28,6-28,7 грн за дол. Оцінки курсу долара від учасників ринку дещо скромніші, проте вони переважно передбачають девальвацію гривні.

За матеріалами ЗМІ

Надрукувати