«Велта» не відмовляється від планів побудувати завод у Новомиргороді, але трансформується у транснаціональну групу

Перегляди: 1106

«Мабуть я вас заінтригував і вам цікаво – для чого ми відвідували ОАЕ? – пише у ФБ співвласник і керівник компанії «Велта» Андрій Бродський. – Мета нашої ділової поїздки – подивитись майданчик для нашого майбутнього виробництва.

Не втомлююсь повторювати, що наша компанія запатентувала новий спосіб виробництва титану. Наш наступний крок – вибір майданчика для виробництва. Також не втомлюсь повторювати, що, звичайно, Україна залишається в пріоритеті. Ми хочемо працювати в своїй країні і далі. І «Велта! продовжує роботу над проєктом з прив’язкою до шахти «Новомиргородська».

Але! Наша технологія викликала високу зацікавленність серед інших країн... Наприклад, ОАЕ. Нас запросили відвідати їхню країну і подивитись на майданчик, де можна розмістити виробництво.

Це промислова зона Халіфа Абу Дабі-KIZAD Free Zone. На сьогоднішній день там вже працює понад 200 компаній, із загальним обсягом інвестицій 17,7 млрд дол. Наприклад, поруч з нашим майданчиком буде знаходитись абсолютно новий завод з виробництва алюмінію Dubal з обсягом продукції 1,6 млн тон на рік. Якщо говорити про економічний ефект, то ця зона створює 29% загального ВВП емірату та 44% ненафтового ВВП.

Нам настільки все сподобалось, що ми з виконавчим директором зони Саміром Чатурведі одразу вирішили підписати Меморандум про наміри. І для нас вже почали готувати майданчик (підводити лінію електромережі та залізничну колію).

Отож, що саме вони нам запропонували? Для наочності пропоную провести невелике порівняння з умовами в Україні. Податки. ОАЕ: корпоративний податок – 0%, податки на зарплату – 0%, податки на ввезення обладнання – 0%. Україна: податок на прибуток – 18%, податки на зарплату – 40% (18% ПДФО і 22% ЄСВ).

Інфраструктура. ОАЕ: шикарний майданчик в індустріальному парку м. Абу-Дабі – KIZAD Free Zone, з повністю готовою інфраструктурою. Маю на увазі не тільки дороги, але й підготовлений для виробництва майданчик. З офісами, складськими приміщеннями, виробничими цехами. Зі всіма підведеними комунікаціями (електрика, газ). А відстань до порту всього 4 км! Україна: голе місце в полі. Без інфраструктури. Без комунікацій. Все потрібно будувати самому.

Фінансування. ОАЕ: доступне проєктне фінансування (кредити або частка в капіталі). Фінансування можна залучити на місцевому рівні і це знімає проблему пошуку іноземного фінансування. Україна: процес отримання кредитів дуже складний. А знайти довгострокове фінансування такого великого проєкту як наш, всередині країни майже неможливо. Тому будемо змушені залучати фінансування за кордоном.

Електроенергія. ОАЕ: 5 центів за кіловат. Україна: 9 центів за кіловат (з тенденцією до зростання ціни).

І тут у вас виникає питання: «А для чого ми потрібні арабам? У чому їхня вигода?». Ми про це також запитали і ось що вони нам відповіли. Дійсно, від нашої компаніі їм не має ніякої прямої вигоди. Вигоду вони бачать в непрямих податках. Якщо наша компанія відкриє виробництво, то навколо неї почне формуватись мережа постачальників товарів та послуг. І ось ці постачальники будуть платити податки.

А куди будуть витрачати гроші працівники заводу і постачальників? В економіку міста. На харчування, одяг, розваги. З цих витрат бюджет буде отримувати непрямі податки, наприклад 5% ПДВ. А також податки буде платити бізнес, який продаватиме ці товари і послуги для наших працівників!

А ще ОАЕ поставили собі довгострокову мету: диверсифікувати економіку і зменшити її залежність від нафтових доходів. Цей план вони успішно виконують через активне полювання за такими інвесторами як наша компанія. Мені дуже хотілось би вірити, що Україна також може це робити. І для початку пропоную почати конкурентно боротись за внутрішнього інвестора».

Безперечно, вигідніше будувати завод у Арабських Еміратах! Ось наявний приклад – чому ми бідні. Сировина – наша, винахід наших вчених, але умов для інвестицій – жодних. Інші країни активно цим користуються. І закинути їм нічого – у кожного свій інтерес. То де ж наші інвестняні і тому подібне? Що має статися, щоб наші державні мужі опамяталися і буквально боролися за кожного інвестора, за кожне перспективне виробництво?

То все-таки, буде у Новомиргороді вироблятися титан за новою технологією, чи ні? Андрій Бродський відповів так: «Велта НЕ видмовляется від своїх планів побудувати завод на території колишньої шахти у Новомиргороді! Ми просто трансформуємося у транснаціональну групу з активами у різних країнах».

Надрукувати