Велта починає виробляти новий титан. І в Україні теж

Перегляди: 829

Нагадаю – так, ми, Велта, зуміли створити технологію виробництва металічного титану альтернативним існуючому уже 80 років методу Кролла. Наш метод екологічний (взагалі без викидів), енергоекономний, простіший, з меншою кількістю стадій, і повністю сучасний – ми акцентуємо на кількох способах порошкової металургії, включаючи 3D-принтинг. Велта повністю дозріла для переходу від стадії R&D до стадії виробництва! І зараз можу офіційно заявити – ми починаємо!

Ті, хто читав мої повідомлення, пам’ятають, мабуть, публикації із Об’єднаних Арабських Еміратів. Зараз можу підтвердити і повідомити – так, Велта справді знайшла партнерів в Еміратах і ми плануємо почати будівництво першого пілотного заводу в одной із вільних економічних зон Дубаї уже в кінці літа – на початку осені. Розкрию навіть деякі деталі. Секретні страшенно! Мій топ-менеджмент мене, можливо, буде сварити, але, як казали класики – Остапа понесло!

Завод буде зведено приблизно за десять місяців, затрати складуть… Скажемо так – до 50 мільйонів доларів. Плануємо дохід – від 45 до 60 мільйнів, а EBITDA – 25-40. Завод випускатиме близько 500 тон високотехнологічних виробів з титану. Можу ще трохи привідкрити завісу – в ОАЕ дуже амбіційна космічна програма, а сучасні космічні технології неможливі без титану, і нас уже активно запрошують до співробітництва!

Це все в Еміратах. Мене дуже часто і багато хто запитували – а чому не в Україні? Відповідь, знову ж таки, у моїх попередніх повідомленнях. Перерахую коротко ще раз переваги створення нового промислового виробництва в ОАЕ порівняно з нашою рідною країною. Отож – нуль (!!!) податків, простота і швидкість оформлення дозвільної документації, особливо у вільній економічній зоні, доступність дешевих кредитних ресурсів і низький рівень ризиків країни, що прямо відображається на капітализації компанії.

Але! Як я не раз підкреслював: ми українська компанія, акціонери і топ-менеджмент – патріотично налаштовані громадяни України і емігрувати зі своєї країни ми не збираємсь, хоча й будуємо міжнародний промисловий холдинг.

Так, ми – українці! І ми вирішили здійснювати паралельно з проєктом в Дубаї точно такий же проєкт в Україні. Можу офіційно повідодмити – Велта вже почала будівельні работи і монтаж обладнання в рамках створення пілотного промислового підприємства у Дніпропетровській області на базі одного з ліквідованих заводів. Який вигляд мало це підприємство на початку процесу реновації і який має на сьогоднішній день, можна побачити на фото. Економічні і виробничі показники першого українського технологічного юніта Велти будуть майже ідентичними юніту в Дубаї.

Та це тільки початок! Через кілька місяців занедбаний цех перетвориться на блискуче зверхсучасне металургічне підприємство з вакуумними печами, 3D-принтерами, установками плазмової сферидізації і т.д. Вже зараз ми почали переговори зі світовими лідерами аероспейс індустрії. Але я дуже хочу вірити, що новий український титан буде потрібен і у створенні наших українських літаків, ракет і … можливо, у деяких інших необхідних нашій державі виробах.

Отож – я реально вірю, що час України настав!

Андрій Бродський

Надрукувати