Земля є, а гроші? Не завжди

Перегляди: 1517

Яких тільки означень не добирають до слова земля: природний ресурс, аграрний актив, територіальна основа державності, інвестиційний потенціал, власність народу. Та для українців земля була завжди перш за все годувальницею. Тож важливо, щоб вона справді приносила прибутки. Для цього й існують правові норми, фінансово-економічні важелі, які мають регулювати земельні відносини – раціонально, ефективно та стабільно.

В області діє Програма розвитку земельних відносин, що затверджується раз на п’ять років депутатами обласної ради під час сесій. У межсесійний період працює відповідна постійна комісія, яка вирішує питання, що стосуються фінансування заходів, передбачених програмою. Гроші на неї йдуть з державного, обласного та місцевих бюджетів нижчих рівнів, коштів власників землі і землекористувачів та інших не заборонених чинним законодавством джерел фінансування.

Програма передбачає виконання робіт з нормативної грошової оцінки, інвентаризації, встановлення меж населених пунктів, проведення заходів щодо реформування земельних відносин в населених пунктах, з охорони земель та інше.

Наприклад, за результатами проведеної нормативної грошової оцінки збільшуються надходження від плати за землю, яка йде у місцеві бюджети. За результатами проведеної інвентаризації земель створюється інформаційна база для ведення державного земельного кадастру. А він сприяє своєчасному надходженню у повному обсязі та розмірах платежів за землю, проведення широкомасштабних робіт із землеустрою, моніторингу земель та державного контролю за використанням і охороною земель.

Для багатьох місцевих рад важливо провести нормативну грошову оцінку своєї землі, інвентаризувати її, чітко встановити межі населених пунктів. Проте часто це не робиться і відповідь одна: брак коштів. Аби отримати для цього субвенцію з обласного бюджету керівникам місцевих рад слід роз’яснити депутатам необхідність залучення коштів, які надходять у порядку відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва. Слід також підготувати відповідні звернення на розгляд постійної комісії з питань агропромислового комплексу та земельних відносин. Якщо рішення комісії буде позитивним, можна отримати до 80 відсотків від обсягу необхідних на цю справу видатків. Але за умови, якщо у місцевому бюджеті відповідної території передбачені не менше 20 відсотків того, що тут планують використати для упорядкування земельних питань.

За перше півріччя цього року у нашій області на це витрачено уже 9,09 млн. гривень (з місцевих бюджетів – 0,98 млн. грн.) Із них на охорону земель – майже три мільйони гривень; інвентаризацію земель за кошти місцевих бюджетів – 180 тисяч; встановлення та зміну меж адміністративно-територіальних утворень – 660 тисяч; грошову оцінку земель населених пунктів – майже 900 тисяч; інші заходи – за рахунок інших джерел більше п’яти мільйонів гривень

Розумне виконання програми допоможе отримувати більший і надійніший прибуток від нашої годувальниці.

Ольга Кизименко

Надрукувати