Жити і працювати в Україні

Перегляди: 751

Журналісти з усієї України під час жовтневого прес-туру побували у Волинській області. Вони спілкувалися з представниками територіальних громад, власниками фермерських господарств та аграрних підприємств, переконувались, як можна успішно організувати роботу на рідній землі.

ТОВ «П’ятидні» – відоме в Україні та за її межами Це одне з найпотужніших аграрних підприємств. Спеціалізується на вирощуванні, переробці та реалізації сільгосппродукції. Основні культури – пшениця, ріпак, кукурудза, соя, цукровий буряк, горох. Його керівник Валерій Діброва розповів, з чого, власне, розпочинався шлях господарства, як працюють у ньому сьогодні, яким чином вдається не зупинятися в розвитку та освоювати сучасні технології. Журналісти ознайомилися із роботою насіннєвого заводу та потужного елеваторного комплексу.

– Багато земель у 90-х роках не оброблялись. А ми брали їх в оренду, обробляли і добре платили людям за це. На сьогодні банк землі господарства сягнув 18,2 тисячі га. Угіддя розташовані в п’яти районах Волині. З кожним роком розширюємо географію обробітку земель, – розповів він.

На підприємстві працює майже 500 людей: водії, механізатори та представники інших професій, почувають себе соціально захищеними. Середній рівень зарплати – 10,5 тис. гривень.

Керівник підприємства як добрий ґазда піклується й про побут працівників, що приїжджають у відрядження з інших регіонів. Тут діє сучасний комфортабельний мініготель.

Валерій Діброва переконаний, що весь вирощений урожай має доставлятися замовникам власним транспортом. Для цього придбав 112 вагонів та три тепловози.

Загалом «П'ятидні» виробляє вісім відсотків валової продукції сільського господарства Волинської області. Має найвищий рівень орендної плати і є одним з найбільших платників податків до обласного бюджету.

А ось ФГ «Аміла», що на Ковельщині. Керуюча господарством Ірина Січковська розповіла, що його історія розпочалась у 2000-му, довелося все робити з чистого аркуша. Приводили до ладу занедбані землі, відновлювали виробничі приміщення. З часом площа угідь збільшувалась, зростала й кількість працівників, розширювалась сфера діяльності. У користуванні ФГ «Аміла» – 3000 га сільськогосподарських угідь. «Аміла» вирощує основні сільгоспкультури, переробляє їх, займається й тваринництвом. Зокрема, розведить благородних оленів.

Оксана Калюжна, заступниця керівника ТзОВ «Екопарк «Аміла», розповіла, що керівник ФГ Роман Микитюк з дитинства мріяв вирощувати оленів. Впровадження цього напрямку розпочав, коли господарство вже потужно стояло на ногах. Перших оленів привіз з Прибалтики. Сьогодні на 122 гектарах живуть понад 200 цих тварин. А поряд з ними – дикі кабанчики, косулі та інші лісові мешканці. До речі, цьогоріч вперше із ферми у живий ліс випущено 120 оленів, які вдало пристосувалися до природних умов.

Також на території оленячої ферми відкрито музей фауни волинських лісів. Тут представлені зразки тварин та птахів. Збережено й сільський аеродром. А у кількох ангарах розміщена виставка військової та цивільної ретротехніки.

Керівництво ФГ опікується розвитком інфраструктури села Родовичі. Нещодавно відремонтовано клуб, бібліотеку, ФАП. Є пожежна частина. Створено музей історії села. Про те, що фермерське господарство успішне, свідчить такий факт: у селі Родовичі мешкає 340 громадян, а працівників у ФГ «Аміла» – понад дві тисячі. Люди не шукають кращої долі у сусідніх країнах, а живуть і працюють в Україні, на власній землі й для своїх дітей.

Ольга Кизименко

Надрукувати