Не вірте на слово, що ваш лічильник зіпсувався

ОКВП «Дніпро-Кіровоград», яке використовує нашу з вами власність, не обмежується примушуванням споживачів до проведення необов’язкової повірки їхніх лічильників води. Траплялися випадки, коли споживачам не повертали лічильників, визнавали їх непридатними до експлуатації, але не підтверджували це документально.

Демонтувавши лічильник для необов’язкової повірки, споживача в усній формі сповіщають, що його лічильник… непридатний для подальшої експлуатації. Одразу ж пропонують придбати новий (до пів тисячі грн вартістю), який йому і встановлюють. Але при цьому споживачу не повертають раніше демонтований лічильник. Не надають також і обов’язкову у такому випадку довідку про непридатність демонтованого лічильника споживача, передбачену додатком 4 Порядку проведення засобів вимірювальної техніки, затвердженого Наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 08.02.2016 №193. Тож зіпсований ваш лічильник, чи ні – питання залишається відкритим.

Для чого це робиться? Зараз законодавством не передбачено встановлення патрубка на час повірки лічильника – тільки тимчасовий лічильник виконавця. А потреба в них на майже чверть мільйона споживачів ОКВП, дуже значна. Вихід знайдено «геніальний» –, за рахунок того ж споживача. Таким чином необхідний «парк» лічильників для тимчасового використання на час проведення планових повірок, буде забезпечено без вкладання коштів.

Розрахунок керівництва ОКВП суто психологічний: якщо споживач без одержання обов’язкового, та ще й рекомендованим листом повідомлення щодо повірки лічильника за місяць, допустив його демонтаж, повірив на слово в його непридатність, при тому ще й придбав новий лічильник за чималеньку суму, то це гарантована ознака його необізнаності. Тож старий лічильник йому можна не повертати. Природно, що і довідку про «бракування» лічильника, теж (навіть якщо вона є).

Отака або приблизно така примітивна схема, на мій погляд, використовується водоканалом для необізнаних, на жаль, споживачів. А що думає з цього приводу читач?

Леонід Бобров


Надрукувати   E-mail