Чиї фінансові інтереси стоять за будівництвом МакДональдсу?

Ну, чиї ж? Звісно, всесвітньо відомого брендового фастфуду! Це на перший погляд. Але якщо придивитися до ситуації в Кропивницькому, то вимальовується певна багатоходівка. Адже наполегливості самого Маку, як би він не старався, тут замало. Бо ж коли якась фірма дуже хотіла запопасти для своїх супермаркетів приміщення колишніх кінотеатрів «Мир» та «Зоряний», міська влада сказала тверде «Ні!» і супермаркетів там немає.

Ясна річ, міська влада давно розуміє, що сквер у центрі міста слід зробити цивілізованим. Та заважала оренда, договір якої чомусь ніяк не можуть відмінити наші суди. Суть у тому, що сквер опинився на 49 років у руках такого собі ніби бізнесмена Олега Гнибіденка (ТОВ «Укрсфера») сумнозвісним рішенням тодішньої міської ради (більшість мала партія ВО «Батьківщина») №405, яким роздали своїм людям мало не пів міста. Свого часу пан Олег разом з колегами був причетний до зловживань на тодішньому 100-му окрузі ще на виборах 2004 року. Через кілька років цей горе-бізнесмен затримувався правоохоронцями за підозрою у причетності до економічного злочину. Йшлося про шахрайську схему, яка принесла збиток міському бюджету на три з половиною мільйони гривень. Чим закінчилася та справа і чи закінчилась взагалі – досі невідомо. Тобто, управи на цього, що гне біду, у місті знайти не могли.

Виходить, вирішили піти іншим шляхом? У березні криворізький партнер «МакДональдз Україна» придбав юридичну особу ТОВ «Укрсфера» разом із правами оренди скверу, наданими у 2004 році. Тобто тепер той же Гнибіденко отримуватиме орендну плату вже не від генделиків із пивом, які досі «ароматизували» сквер, а від солідного ресторану із всесвітньо відомим ім’ям? Відчуваєте різницю в сумах?

А у чому ж інтереси міста? Просто у тому, що територію упорядкують? Глибоко сумніваюсь. Можливо, у тій жирній орендній платі уже є частка для когось із керівництва міста? Напевно стверджувати цього не можна. Але інакше – чому міська влада так затято ігнорує чесну й жертовну позицію активістів, які хочуть зберегти потужні зелені дерева біля самісінької центральної автомагістралі і всупереч навіть своєму (чи попередників) рішенню про статус рекреаційної зони цього скверу, просто пробивають макдональдські (чи укрсферні?) інтереси?

По-чесному, міська влада мала б добитися відміни тієї безглуздої оренди, а потім уже вирішувати, що саме розташовувати у сквері. Невже Гнибіденко такий всесильний? Чим? Чи за ним стоїть хтось чи щось інше?

Тим часом відбулося засідання апеляційного суду, де розглянули наполягання громади заборонити роботи в сквері, зокрема спилювання дерев, поки триває судовий процес (розгляд триває у Подільському суді).. Але суд відмовив. Як пише у ФБ голова громадської організації «Озеленення Кропивницький» Надія Паливода судовий розгляд звівся до такого: « – Немає достатніх доказів вважати, що деревам у сквері щось загрожує. – Ось прошу шановний суд приєднати до справи відповідь міської ради про початок будівельних робіт. – Ні, ми не можемо приєднати цей документ до справи, бо в нас синус із косинусом не сходяться і наш плотний графік не дозволяє взяти його до уваги. Які докази у вас є про те, що на даний момент видаються якісь дозволи міською радою – Та ось же, ваша честь, я вам показую документ. – Ніт, то не дозвіл. – Цей документ дає дозвіл на початок робіт. – Ну та й шо?»

Рішення оскаржуватиметься. Але найбільше дивує позиція міської влади, яка фактично рубає гілку, на якій сидить. Бо ж якщо нині чимало жителів Кропивницького, у яких в очах лише яскрава реклама Маку, ратують за будівництво ресторану, то завтра вони запитають, чому задихаються у рідному місті, бо зміни клімату на гірше тривають не днями – годинами.

Світлана Орел


Надрукувати   E-mail