Ельворті знали, що робили

З одного боку ми всі усвідомлюємо, що в країні панує неабияка економічна криза. А з іншого – проблемою залишається наявність кваліфікованих робітників та інженерних кадрів. Цю проблему у світі давно вирішують, впроваджуючи дуальну освіту. Ідея для нашого краю теж не нова.

Її уже кілька років активно пропагує голова організації роботодавців Кіровоградської області, голова наглядових рад «Ельворті-груп» та «Гідросила-груп» Павло Штутман. Фактично продовжуючи традицію засновників найбільшого у місті машинобувного заводу, братів Ельворті, які допомагали ремісничо-грамотному училищу, він разом із директоркою ВПТУ №4 Оксаною Яценко ще позаторік запровадили дуальну форму навчання для двох груп верстатників широкого профілю.

Тут розроблено чіткий графік: місяць учні засвоюють теоретичні знання, наступний – закріплюють їх на практиці, отримуючи конкретні завдання і відповідну оплату. Це взаємовигідний процес, бо училище, наприклад, за словами Оксани Яценко, має обладнання 70-их-80-их років, на підприємстві ж воно сучасне. Тобто рівень і якість підготовки автоматично зростає, а виробник отримує компетентних, кваліфікованих робітників. Павло ж Штутман, який не раз наголошував, що нестача добре підготовлених робітників та інженерів – це проблема номер один для його підприємств, дуже відповідально ставиться до всього, що стосується дуальної освіти. Усе, що необхідно для учнів, майстрів тут забезпечують, намагаються створювати таку атмосферу, аби майбутні молоді робітники відчували – їх ждуть, вони потрібні. Звісно, головний чинник – рівень заробітної плати та престиж робітничих професій. Але це уже більше залежить від стану економіки країни.

А днями ПрАТ "Гідросила Груп" у межах Всеукраїнського проєкту співпраці із навчальними закладами підписала договір про співробітництво та партнерство з Економіко-технологічним інститутом імені Роберта Ельворті. 

Договір передбачає співробітництво у сфері підготовки фахівців, стажування науково-педагогічних працівників та виконання спільних проєктів і досліджень. Сторони домовились про напрями спільної діяльності, серед яких: організація практики для студентів ЕТІ; проведення спільних наукових досліджень; семінарів, бізнес-форумів; сприяння працевлаштуванню випускників; сприяння інформаційному обміну та стажуванню тощо.

"Гідросила" вже має досвід співпраці з Економіко-технологічним інститутом ім. Роберта Ельворті – одними з першопрохідців системи дуальної освіти в Україні.

Вл. інф.


Надрукувати   E-mail