Кіровоградщина заінтригувала уряд

На позавчорашньому засіданні Кабміну, крім інших питань, йшлося й про Кіровоградщину, причому у такому ключі, в якому про наш край у тих кабінетах, мабуть, ще не говорили. Раніше йшлося про дотації, субвенції, у кращому випадку про рекордний врожай зернових, а цього разу – про перший у світі й Україні інноваційний титановий кластер.

Кла́стер (англ. cluster) — група однакових або подібних елементів, зібраних разом або близько один до одного. Таке визначення дає Вікіпедія.

У даному ж випадку йдеться про те, що ТОВ ВКФ «Велта», яка кілька років тому освоїла у Новомиргородському районі видобуток ільменітового піску, нещодавно заявила про будівництво заводу з виготовлення титанового порошку на місці колишньої шахти «Новомиргородська», а зараз стало відомо, що науково-дослідницький центp Velta RD Titan розробив новий метод виготовлення титану, що значно здешевлює його виготовлення за рахунок зменшення енергоємності процесу.

Наш край може стати центром Промислової революції 4.0

У Кабміні були вражені, адже це відкриває колосальні можливості розвитку титанової галузі в Україні. Тим більше, що у нас найвища база запасів – 20 відсотків світових. Якщо в середньому відкриті світові запаси ільменіту людство може використати за 132 роки, то в Україні їх вистачить на пів тисячоліття. Лідери видобутку на сьогодні – Австралія та Південна Америка. Росія – одна з найбільших виробників губчастого титану і титанового прокату, практично всю сировину для цієї галузі постачає з України (Вільногірський та Іршанський ГЗК) або далекого зарубіжжя. Бо має півтора десятка родовищ, але більшість балансових запасів зв’язані з неактивними лейкоксеновими, бідними титано-магнетитовими і сфеновими рудами.

Голова ОДА Андрій Назаренко стверджує, що регіону це дасть, по-перше, інвестиції. Зараз озвучується цифра у 270 мільйонів доларів капіталовкладень! Друге, це реіндустріалізація. «Велта» готується до будівництва промислового титанового комплексу на базі закритої 25 років тому Новомиргородської шахти. Тепер у нас буде не лише видобуток, а й виробництво кінцевого продукту. Тобто, матимемо повний цикл. Третє, це дві тисячі нових робочих місць, це достойні зарплати, а відтак наповнення бюджетів і добробут жителів Кіровоградщини. Четверте, це розвиток інфраструктури довкола підприємств. Міський голова Новомиргорода Ігор Забажан виграв щасливий білет. П’яте, це сучасні технології і нуль викидів.

Шосте, продукція. Із титану вироблятимуться медичні імплантати, індивідуальний захист нашим військовим, а також складові хімічної, оборонної, автомобільної промисловостей.

Андрій Назаренко також переконаний, що після підсилення сектору з залучення інвестицій, ми зможемо розвивати наші інші родовища – насамперед, літію і графіту.

Не дивно, що Кабмін заінтригований. Дай, Боже, цим планам стати реальністю!

Світлана Орел


Надрукувати   E-mail