Концерн поглине наші шахти. Задоволені усі?

Минулий тиждень відзначився сумними новинами – шахтарі наших уранових шахт знову протестували, перекривали дороги, добиваючись виплати заробітних плат. Але крім цієї нагальної потреби урядовцям слід терміново вирішити питання взагалі нормального існування уранової галузі.

Її лихоманить уже пару років, і це спричинено подешевшанням на світовому ринку уранооксидного концентрату, який є основою виробництва тепловиділяючих елементів для наших атомних станцій. У договорах ціна на нього закладена більш ніж на тисячу гривень нижча від реальної собівартості. Не дивно, що у таких умовах накопичуються збитки. Наприклад, за перший квартал 2021 року 38 держкомпаній, підпорядковані Міненерго, отримали 1,6 мільярда збитків. Найбільші збитки за перший квартал отримав "СхідГЗК" – 341,1 млн грн. У травні 2021 року Міненерго звернулося до Мінфіну та Кабміну із пропозицією забезпечити часткове покриття витрат з виробництва уранового концентрату в обсязі 600 млн гривень за рахунок коштів державного бюджету. Минулого тижня Міненерго знову звернулося до Мінфіну щодо прискорення виділення частини коштів сумою 100 млн грн для вирішення нагальних проблем із виплатою заробітної плати працівникам "Східного гірничо-збагачувального комбінату".

Як же вирішити цю проблему?

22 червня 2021 року відбулася нарада під головуванням Міністра енергетики України Германа Галущенка за участю першого заступника міністра, керівників і провідних фахівців ДП НАЕК «Енергоатом» і ДП «СхідГЗК» та Атомпрофспілки. На порядок денний було винесено питання збільшення у 2021 році видатків Міненерго на фінансування нової бюджетної програми «Державна підтримка урановидобувного підприємства на часткове покриття витрат на виробництво уранового оксидного концентрату», про стан виконання першочергових заходів, необхідних для виведення з кризової ситуації ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат», передбачених Дорожньою картою. Зокрема, йдеться про укладення додаткової угоди до довгострокового договору між ДП «СхідГЗК» та ДП НАЕК «Енергоатом» на поставку уранового оксидного концентрату у другому півріччі 2021 року.

Як повідомив Голова Атомпрофспілки Валерій Матов, який брав участь у нараді, було прийнято кілька надзвичайно важливих рішень. Міністр енергетики підтвердив представнику ДК «Ядерне паливо» про ліквідацію концерну, і вже найближчим часом. «Його не повинно бути», — зазначив міністр. Представник Міністерства фінансів України повідомив, що Мінфін не підтримує жоден із варіантів державної підтримки ДП «СхідГЗК» через держбюджет. Тому на засіданні обговорювався єдиний варіант виведення з кризи уранового підприємства — ефективна модель взаємодії двох державних підприємств: ДП «СхідГЗК» і ДП НАЕК «Енергоатом».

— Головною новиною наради, — зазначив Валерій Матов, — стала пропозиція т.в.о. президента ДП НАЕК «Енергоатом» Петра Котіна. Йдеться про зміну органу управління ДП «СхідГЗК» — передачі функції управління ДП «СхідГЗК» до НАЕКу. Те, що «Енергоатом» стає органом управління комбінату, дає надію на стабільність у його роботі, фінансову підтримку його та інвестиції для розвитку Новокостянтинівського родовища, розв’язання інших проблем, наприклад закриття Смолінської шахти. Ця форма взаємовідносин прийнятна й НАЕКу, адже, як органу управління, Компанія здійснюватиме контроль, за роботою ДП «СхідГЗК», його фінансовими результатами та не вимагатиме від НАЕК певних узгоджень з міжнародними організаціями щодо кредитного портфелю.

— Як ця форма буде відповідати законодавству, над цим подумають юристи. Але сам факт оголошення такого рішення є надзвичайно важливим. На сьогодні необхідне відповідне рішення Кабінету Міністрів, тому що обидва підприємства мають статус «державного»: ДП НАЕК «Енергоатом» перебуває у прямому підпорядкуванні Кабміну, ДП «СхідГЗК» — Міненерго. Міністр запевнив, що питання оперативно буде винесене вже на найближче на засідання Кабміну, — зазначив Валерій Матов.

Такої трансформації уже другий рік добиваються працівники шахт. Як швидко її здійснять і чи принесе вона очікувану користь? Час покаже.

Вл. інф.


Надрукувати   E-mail