Міста-побратими. Чим їх більше, тим краще?

Днями міський голова Кропивницького Андрій Райкович зустрічався із послом України в Ізраїлі, а вчора відбулася онлайн-зустріч із Надзвичайним та Повноважним Послом України в Турецькій Республіці Андрієм Сибігою. У розмові взяли також участь Генеральний консул України в Стамбулі Олександр Гаман, консул України в Анталії Емір Рустамов, заступник міського голови Михайло Бєжан, начальник департаменту з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій Ніна Рахуба і начальник відділу інвестиційної діяльності та підприємництва Тетяна Ломова.

– Туреччина, з її 83-мільйонним населенням і 17-им місцем у світовій економіці – перспективний партнер для нарощування товарообігу та реалізації проєктів у багатьох сферах економіки і соціального життя, – відзначив Андрій Сибіга. – Передусім – це створення індустріальних парків, будівництво в рамках державно-приватного партнерства сміттєпереробних заводів, сучасних закладів охорони здоров’я, аеропортів, доріг, мостів тощо.

Співпраця з турецьким бізнесом буде розвиватися активніше, якщо Кропивницький встановить тісні і дружні стосунки з одним із турецьких міст, близьким за економічними інтересами, реалізовуватиме культурницькі і освітні проєкти, просуватиме туристичні обміни.

Кандидатом на звання міста-побратима розглядається Чорум, розташований на півночі Туреччини, на Анатолійському плоскогір'ї. Населення цього центру однойменної провінції складає 220 тисяч мешканців, а економіка представлена виготовленням та експортом борошномольного та комбікормового обладнання, що, безумовно, цікаво для орієнтованого на сільськогосподарське виробництво і розвиток переробної промисловості Кропивницького.

Чи буде якийсь результат від цієї зустрічі й розмови? Таке питання виникає, бо трохи більше, як два роки тому, у жовтні 2018 року, у міській раді Кропивницького приймали делегацію міста Шаосін Китайської Народної Республіки. Делегація, на чолі із заступником міністра муніципального комітету Шаосіня, мала на меті ознайомлення з культурним потенціалом Кропивницького та встановлення побратимських стосунків між китайським і українським містами. Тоді ніби все пройшло добре, але більше ні про які спільні проєкти чи розвиток стосунків щось не чути.

А тим часом тільки побіжний погляд на сайти українськиїх міст показує, що вони активно використовують таку форму співпраці, як міста-побратими або міста-партнери. В Одесі, наприклад, міст-побратимів – 22. Серед них такі потужні, як Балтімор (США), Ванкувер (Канада), Олександрія (Єгипет), Генуя (Італія), Єреван (Вірменія), Іокогама (Японія), Констанца (Румунія), Ліверпуль (Великобританія), Лодзь (Польща). Порівняно невеликі Чернівці мають дев’ятеро міст-побратимів: троє у Румунії, а ще у Молдові, Польщі, Австрії, США, Канаді. У взагалі невеличкому, хоч і прикордонному Мукачеві, їх півтора десятка! Двоє у Словаччині, шість міст з Угорщини, з Чехії, Хорватії, Сербії, серед міст-побратимів тут і українська Коломия.

Харкову, мабуть, не подобається визначення побратими, тож на їхньому сайті такі міста називають партнерами. Тут їх аж 33. Крім традиційних Польщі, Ізраїлю, Прибалтійських країн, Грузії – п’ятеро великих російських міст, у тому числі Москва, Новосибірськ, Санк-Петербург. Та й географія ширша – Китай, Південна Корея, Кіпр.

На жаль, немає окремих даних, яку користь у економічному вимірі прниносить таке співробітництво. Та й коли йдеться про культурний обмін, її таким чином не виміряєш. Але однозначно – це додатковий шлях залучення інвестицій, розвитку бізнесу. В умовах децентралізації він тим більше перспективний.

Така форма співробітництва існує уже більше тисячі років. Найраніший приклад поріднених міст в Європі виник між німецьким містом Падерборн і французьким Ле-Ман у 836 році. У 1957 представники міст-побратимів створили Всесвітню федерацію поріднених міст (ВФПМ). У 1963 в Парижі ВФПМ ухвалила, що в останню неділю квітня відзначатиметься Всесвітній день поріднених міст. В СРСР теж не відставали: у 1964 поріднені міста СРСР об'єдналися в Асоціацію зі зв'язків радянських і зарубіжних міст. Вона входила до Спілки радянських товариств дружби та була колективним членом ВФПМ. Наш Кіровоград тоді активно дружив із болгарською Добруджою.

Нині оформлено уже більше тисячі побратимських стосунків українських міст з містами 60 іноземних країн. Правда, через російсько-українську війну побратимські зв'язки з багатьма російськими містами розірвали: Київська міськрада відмовилася вважати побратимами шість російських міст і регіонів: Москву, Волгоград, Санкт-Петербург, ін., Вінниця розірвала побратимські стосунки з Липецьком, Невським районом Санкт-Петербурга, Житомир зі Смоленськом, Рівне відмовився від побратимства з Костромою,Чернівці — з Брянськом і Подольськом, Івано-Франківськ розірвав побратимство з Серпуховим і Сургутом, Дніпро з Красноярськом, Самарою й Улан-Уде. Також 2 вересня 2014 року через російську збройну агресію проти України Прага розірвала побратимські стосунки з Москвою і Санкт-Петербургом.

А у Кропивницького просто непочатий край роботи у налагоджуванні стосунків із містами-побратимами. Це може дати нам непоганий імпульс для культурного і економічного розвитку.

Вл. інф.


Надрукувати   E-mail