Ми нарешті цінуватимемо роботу своїх інженерів?

З’явився проект, який у перспективі здатен повністю змінити вітчизняну машинобудівну промисловість. Йдеться про урядову постанову, оприлюднену Мінекономрозвитку. Уряд пропонує законодавчо забезпечити державні закупівлі продукції машинобудування з підтвердженим рівнем локалізації виробництва на українських підприємствах мінімум у 35%.

У Міністерстві зазначають, що практика використання вимог по локалізації виробництва має місце в таких країнах, як США (Buy America Act), Індія (Make in India), Китай, Канада, Норвегія, Бангладеш та ін. Проєкт постанови містить перелік з 87 одиниць залізничної техніки, міського пасажирського транспорту, спецтехніки та енергетичного обладнання, на які пропонується поширити норми локалізації.

Подібні проєкти потенційно мають можливість не лише забезпечувати Україну новою технікою, але й можуть стати дієвим інструментом залучення іноземних інвестицій та технологій, створення робочих місць на території власної країни, підтримки національних виробників і виведення їх на рівень міжнародної конкуренції, розвиваючи при цьому такі стратегічні для держави сектори економіки як залізничний транспорт та машинобудування.

Кабмін пропонує забезпечити реалізацію пілотного проєкту зі здійснення закупівель техніки машинобудування з локалізацією виробництва до 31 грудня 2021 року. Як заявив голова правління Кіровоградського обласного об’єднання організацій роботодавців Павло Штутман, роботодавці Кіровоградщини безперечно підтримують таку ініціативу. І вони, і ми сподіваємось, що в Україні нарешті цінуватимуть роботу своїх інженерів, а не бездумно завозитимуть використане чуже.

Вл. інф.


Надрукувати   E-mail