Нарешті заберемо нашу компанію у московського злодія в законі?

Прокуратура області похвалилася, що її працівники спільно з співробітниками управління стратегічних розслідувань та слідчими поліції здійснили санкціоновані обшуки на території двох підприємств Кіровоградщини.

Слідчу дію проводили у рамках досудового розслідування кримінального провадження за фактом привласнення бюджетних коштів у великих розмірах з боку осіб, які є громадянами РФ, засновниками та власниками низки суб’єктів господарської діяльності та здійснюють свою діяльність на території регіону.

Під час обшуків виявлено та вилучено документацію, що підтверджує фінансово-господарські взаємостосунки вказаних суб’єктів господарювання з російською федерацією, зокрема між ними укладено контракти про поставку продукції та сировини.

Так, слідством встановлено, що власник 91% акцій одного з цих товариств – закрите акціонерне товариство, що зареєстроване в країні– агресорці та бере активну участь в державних закупівлях в рф, замовниками яких виступають підприємства міністерства оборони рф та концерн Росэнергоатом.

Крім того, встановлено, що одним із суб’єктів господарювання неодноразово здійснювалася реалізація та транспортування готової продукції до одного з підприємств, що розташоване в м.Самара, яке у свою чергу надає допомогу самопроголошеній владі, яка тимчасово окупувала частину територій Донецької та Луганської областей. Триває слідство.

Назви цих підприємств, як і прізвища керівників, що вочевидь, не могли не знати про згадані особливості своєї «господарської» діяльності, не вказують.

Але цілком можливо, що серед цих горе=господарників і наше «Кіровоградобленерго». Адже Держбюро розслідувань взялося за компанію VS Energy, яку контролює російська злочинна група "Лужники" у складі Алєксандра Бабакова, Євгєнія Гінера та Міхаіла Воєводіна.

Про це йдеться у спільному розслідуванні "Схем" (Радіо Свобода) та проєкту Scanner Project.

Досудове розслідування триває за декількома фактами, зокрема – привласнення майна та вчинення "злочинною організацією "Лужники", яке представлене фінансово-промисловою групою VS Energy, умисних дій, з метою зміни меж території або державного кордону України та порушення порядку, встановленого Конституцією України, за попередньою змовою групою осіб". 

За слідчою версією, група росіян, наближених до Кремля, заволоділа в Україні активами критичної інфраструктури та інших комерційних об’єктів через низку оборудок та махінацій. "Усі ці обставини ми перевіряємо. Наразі досудове слідство триває за п’ятьма статтями Кримінального кодексу України", – розповів журналістам Радіо Свобода прокурор Офісу генпрокурора Роман Тулін. За даними ДБР, на чолі цієї організації стоять громадяни РФ Алєксандр Бабаков, Євгєній Гінер та Міхаіл Воєводін.

VS Energy через "ВС Енерджі Інтернейшнл Україна" володіє п’ятьма українськими обленерго: "Херсонобленерго", "Кіровоградобленерго", "Житомиробленерго", "Рівнеобленерго", "Чернівціобленерго". Фірма записана на громадян країн ЄС – наприклад, Марину Ярославську, яку називають дружиною Гінера, та громадянин Латвії Валтс Вігантс, який був довіреною особою Бабакова.

Ця ж група має готельний бізнес (Premier Hotels & Resorts), володіє часткою заводу "Дніпроспецсталь" у Запоріжжі, ТЦ "Метроград" та "Метрополіс" у Києві. Готелі та контрольний пакет акцій заводу, відповідно до даних Youcontrol, записані на Наталію Селіванову – цивільну дружину Воєводіна. Гінер також контролює банк PINbank, хоча ще на початку лютого його хотів викупити бізнесмен Олександр Ярославський.

Зауваживо, що у лютому торік голова енергетичного комітету Верховної Ради Андрій Герус повідомляв, що Воєводін викупив частки Гінера та Бабакова й став одноосібним акціонером групи. Зазначається, що Бабаков – заступник голови Державної думи РФ. Перебуває під санкціями України, ЄС та США. Євгєній Гінер – президент російського футбольного клубу ЦСКА, який знаходиться під санкціями США. Він партнер російської промислової держкорпорації "Ростех", якою керує колишній офіцер ФСБ Сергій Чемезов, давній друг і соратник Путіна.

Воєводін, згідно з інформацією з Інтерполу, має статус так званого "злодія в законі", згідно документу, який є у розпорядженні журналістів. У картці Інтерполу вказаний його нікнейм – "Misha Luzhnetskiy".

З початку війни Держфінмоніторингом у співпраці із правоохоронними органами заморожено понад 1 млрд. грн на 355 банківських рахунках через підозру у фінансуванні діяльності проросійських структур та терористичних організацій.

За матеріалами ЗМІ


Надрукувати   E-mail