Ні інновацій, ні інвестицій, тільки щогли. Чи стовпи у владі…

Ви у курсі, що у нас в області діє обласна програма інноваційного розвитку? Ну, це нормально, що тут дивного? А дивне те, що має вона назву – «Забезпечення сучасними інформаційно-комунікативними системами сільських територіальних громад Кіровоградської області». 

І у її рамках у обласній раді проводять нараду, де обговорюють співфінансування програми, тобто, як додати із місцевих бюджетів грошей, аби встановити 15 щогл, щоб забезпечити доступ інтернету і телекомунікацій до сільських громад. Алло! Люди! ХХІ століття, Ілон Маск, космос! А ми досі вважаємо інноваційним досягненням встановлення щогл, аби мати інтернет?!

Більше того – наша область для цього ще й виграла грант і отримала від Європейського Союзу частину коштів для реалізації проєкту! Боже, як же світ має дивитися на нас, що ми для таких елементарних речей беремо у них кошти і ще й тепер мізкуємо, що ж його зробить, аби завершити справу! Та ще ж – подається це все, як класне досягнення. Як на мене, то це просто ганьба, яка свідчить про недопустиму неповороткість, катастрофічне відставання нашої влади від життя.

Як відомо, з інноваціями у всій країні справи погані. Кіровоградщина за науковим визначенням, має середній і нижче середнього рівень інноваційного потенціалу. Причини теж на поверхні – моносировинна спеціалізація, відсутність значних інвестицій. Наука говорить: щоб Кіровоградщині піднятися потрібні великі фінансові ресурси, спеціальні заходи державної підтримки інноваційної діяльності.

Держстат констатує, що у нашій області на позаторік було лише 26 інноваційних підприємств, 18 з них впроваджували нові технологічні процеси, 21 – види інноваційної продукції. При цьому тільки сім цих видів були новими на ринку.

Тобто, жаба дала цицьки нам уже давно і ми особливо й не борсаємось? Та погляньмо на це з іншого боку. Україна у глобальному рейтингу інновацій займає 47-е місце серед 129 країн світу. Причому, ми останні за такими показниками, як якість управлінських рішень, культура виробництва, управлінські технології. Але! Маємо 17-те місце у світі по створенню нових знань, отримання патентів винаходів. А по корисних моделях з походження – перші у світі! Що воно таке? Вікіпедія говорить, що це – нові технічні рішення, які не випливають із існуючого рівня техніки і є промислово придатними; це – результат інтелектуальної діяльності людини у будь-якій сфері технології. Отож, розум – є!

Добре, у нас десятками років немає грошей. Хоча при цьому Україна входить у ТОП-10 країн за збільшенням кількості мільйонерів! Але – нехай. Та кілька років тому я писала про малу Академію наук в Олександрії, де були унікальні дитячі винаходи. І коштували б їхнє впровадження копійки. І є ж ще у нас і промисловці, які прагнуть інновацій, готові щось і вкласти у них. То чи не обов’язок влади об’єднувати зусилля, відшукувати можливості, відстоювати, організовувати, при потребі спрощувати бюрократичні процедури. Йти вперед, а не плентатись позаду! І не виставляти, як досягнення встановлення щогол для інтернету, бо й саме вже це – застаріле технологічне рішення!

Світлана Орел


Надрукувати   E-mail