Підпільні мільйонери, готуйте гаманці!

Тільки ж не для їх поповнення, а задля очищення. Правда, не тотального. З 1вересня в Україні почне діяти податкова реформа, що передбачає легалізацію статків шляхом добровільної сплати до держбюджету певної суми. Сплатив – і все твоє відтепер легальне.

За даними обласної податкової інспекції, з 2017 по нинішній рік на Кіровоградщині декларували мільйонні доходи від 47 до 69 людей. Тільки один-два мали такі стати у вигляді заробітної плати. Інші – від підприємницької діяльності, як дивіденди, дохід від продажу майна, як спадщину, інвестиційний прибуток, ін. Але це – легальні мільйонери. А хто знає – скільки у нас їх нелегальних?

35 "Не буде помилкою сказати, що тіньові розрахунки, офшорні схеми та контрабанда становлять близько третини ВВП України", – вважає співавтор дослідження розміру схем з уникнення оподаткування в Україні Володимир Дубровський. За його словами, третина ВВП – це лише тіньові грошові потоки поза увагою податкової. Тим часом податкова амністія стосується не потоків, а коштів та майна, накопичених за роки функціонування схем з ухилення від сплати податків.

 Тепер протягом року всі, хто десятиліттями не сплачували податки з доходів, матимуть право легалізувати свої статки. Звісно, не безкоштовно. Держава пробачить ухилення від сплати звичних для більшості громадян 18% з доходів, якщо порушники сплатять до бюджету від 2,5% до 9%. Щоб легалізувати свої статки і потім вільно ними користуватися, достатньо надати податковій відповідну декларацію.

За задумом розробників, податкова амністія дозволить вивести з тіні до 20 млрд дол, у результаті чого державний бюджет отримає до 1 млрд дол. Це дуже оптимістичний сценарій з урахуванням світового досвіду проведення таких кампаній.

Додатково підтримають державу ті, хто захочуть обійтися "малою кров'ю": легалізація за ставкою 2,5% вимагатиме вкладення всіх нелегальних коштів в облігації Міністерства фінансів мінімум на рік. Від амністії виграють усі. Для держави це спосіб детінізації економіки та додаткові надходження до бюджету. Громадяни зможуть легально використовувати гроші та майно, з яких не сплачували податки. Тим паче, що сплатити їм доведеться набагато менше.

Ключова ставка – на приватних підприємців та власників великого бізнесу, зареєстрованого в офшорних зонах. Останні виводять зароблені кошти, майже не сплачуючи податки в Україні. У базі даних я бачу трьох мільярдерів, 76 громадян задекларували понад 100 мільйонів гривень доходів, у яких ефективна ставка 3%. А звичайний громадянин платить 18% і військовий збір 1,5%", – зазначив голова ДПС Олексій Любченко.

Не зможуть скористатися амністією неповнолітні, непрацездатні та чиновники (ті, хто працюють на державній службі з 2010 року). У законопроєктах Зеленського відсутня заборона на легалізацію статків родичів чиновників. Не можна буде легалізувати активи, отримані внаслідок скоєння кримінальних злочинів, відмінних від ухилення від сплати податків чи недотримання валютного законодавства.

Інформація про майно в добровільній декларації не відрізнятиметься від тієї, яку кожен рік розкривають державні службовці. Єдина поправка – слід вказувати доходи, з яких не сплачені податки, та активи, придбані за ці кошти до 1 січня 2021 року.

Основна ставка, за якою пропонують легалізовувати незадекларовані доходи, становитиме 5%. Умовно кажучи, з кожного нелегального мільйона гривень до бюджету потрібно сплатити 50 тис грн, щоб легалізувати 950 тис грн. Ставка 5% застосовуватиметься за умови, якщо гроші або інші активи, які таким чином амністуватимуться, перебувають в Україні. Для тих, хто не зможе одноразово сплатити нараховану суму депутати передбачили "розстрочку". Охочі нею скористатись зможуть сплачувати податкове зобов'язання рівними частинами протягом 3 років. Однак ставка легалізації зросте до 6%. 

Для грошей та активів, які перебувають за кордоном, зокрема в офшорах, застосовуватимуть вищу ставку – 9%. Підвищена ставка має стимулювати платників податків заводити кошти в Україну. Це податкове зобов’язання також можна розстрочити на 3 роки, але за цих обставин розмір ставки зросте до 11,5%.

Вигідніший варіант легалізації – купівля державних облігацій. Ті, хто придбають у Міністерства фінансів річні папери, незалежно від місця перебування незадекларованих доходів, зможуть легалізувати кошти за ставкою 2,5% (або 3%, при розстрочці на 3 роки). Оскільки дохідність облігацій становить близько 11% річних, таке амністування може виявитися навіть прибутковим. Якщо особа хоче легалізувати 1 млн грн, при купівлі облігацій та сплаті 25 тис грн через рік на руки повернеться 1,08 млн грн.

Тіньова економіка України, на боротьбу з якою спрямована податкова амністія, за різними підрахунками, становить 25-50% ВВП. Точно оцінити її обсяг складно, адже вона включає розрахунки та операції, які не відображаються в статистиці. За оцінками голови парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, амністія виведе з тіні близько 20 млрд дол. "За нашими розрахунками, у людей є до 50 мільярдів доларів", – наголосив Гетманцев.

Податкові амністії проводили в Індії, Німеччині, США (в окремих штатах), Італії, Канаді, Росії та багатьох інших країнах. Найуспішнішою вважається податкова амністія, яку провели в Індонезії у 2016 році. Тоді громадяни країни задекларували 366 млрд дол – 40% ВВП країни. Проведена у 2009 році податкова амністія в Італії також вважається успішною. Італійці задекларували активів на 80 млрд євро, з яких сплатили до бюджету близько 4 млрд євро.

Є і неуспішні випадки. Так, амністія капіталів у Росії, яка закінчилася у 2018 році, дозволила легалізувати близько 10 млрд євро. Ця сума у шість разів менша за середньорічні обсяги виведення капіталу з країни і становить менше 4% від коштів, які росіяни зберігають в офшорах. За останні шість років у Росії було проведено три амністії капіталів.

Цікаво, яким буде резкльтат цієї реформи.

За матеріалами ЗМІ


Надрукувати   E-mail