Ставлять оцінки у заліковці, а студент нічого не здає і навіть не знає про це?

«У системі торгівлі дипломами базове питання – наступність, послідовність, тобто незмінність ставлення до цього явища. Так званого студента слід зареєструвати і вести протягом усіх чотирьох років бакалаврату. При цьому виконуються усі формальні дії, природно, без присутності замовника: заповнюються усі екзаменаційні листи, виставляються оцінки у заліковці і т.д. Довірена людина під час сесії від імені першої особи університету з картонним ящиком, наповненим заліковками, обходить екзаменаторів. Якщо припустити, що новий ректор почне боротися з корупцією, то хто поверне гроші тим, хто не встиг закінчити університет за старою системою?»

Цей сюрреалістичний текст – не вигадка і не уривок з фантастичного твору, а реальний пост у ФБ Павла Штутмана про підготовку кадрів у Центральноукраїнському технічному університеті. Це пише людини, яка піднімає заводи, не один рік має справу з виробництвом, а, значить, і з людьми, які там працюють. А це не копати яму чи переносити цеглу, сучасне виробництво потребує певної кваліфікації, і часом досить високої.

Якщо припустити, що це не вся правда, а лише її частина, то й так ситуація видається катастрофічною. Не дарма виробничники закликали колектив університету обрати ректором людину, яка не входить у цю систему і здатна її зламати.

«Не обирайте тих, хто закривав очі на корупцію!»

Ректором, як відомо, обрали колишнього проректора Володимира Кропивного. Очевидно, подолати такого монстра-систему дуже непросто. Надійним помічником у цій справі для пана Володимира може стати тільки публічність. Тож, ми сподіваємось, що новий ректор, розпочавши боротьбу із корупцією, повсякчас звертатиметься до нас, журналістів. Ми готові підставити плече.

Світлана Орел


Надрукувати   E-mail