Ціна за електроенергію: олігархи чи ми?

Кабінет Міністрів України підписав "Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері відновлюваної енергетики". Документ передбачає, що виробники ВДЕ приймають умови добровільної реструктуризації зелених тарифів, що передбачає їх зменшення. Зокрема, для усіх об’єктів електроенергетики, що виробляють сонячну енергію, передбачається зменшення тарифів на 15%, для об’єктів, що виробляють електроенергію з енергії вітру – на 7,5%.

Зі свого боку, зазначили в Кабміні, українська влада бере зобов’язання вживати усіх заходів для забезпечення своєчасної поточної оплати ДП "Гарантований покупець" та погашенню наявної заборгованості перед виробникам ВДЕ, які прийняли умови реструктуризації.

Також уряд бере зобов’язання визначити і затвердити річні квоти підтримки зеленої енергетики та забезпечує проведення аукціонів з розподілу таких квот. Уряд сподівається, що за цих умов ціна буде знижуватись. Ця угода економитеме для держави шість мільярдів гривень на рік. Хоча це порівняно з прибутками найбільших інвесторів, небагато: десять найбільших інвесторів у відновлювальні джерела енергії заробили за минулий рік більше 14 мільярдів гривень. Найбільше заробила компанія "ДТЕК ВДЕ" Ріната Ахметова, яка отримала 4,7 млрд грн та зайняла 25,5% ринку.

Служба безпеки України вже повідомляє про загрозу енергетичної безпеки країни та дестабілізацію Об’єднаної енергетичної системи через неконтрольоване зростання виробників зеленої енергетики і недосконалість ціноутворення.

Зелені тарифи були введені в Україні у 2009 році, їх особливістю є те, що вони у кілька разів вищі, ніж звичайні тарифи і зафіксовані в євро. Введення їх пов'язували з братами Клюєвими, які першими побудували ряд великих сонячних станцій на півдні України. Всього в Україні зелені електростанції (вітрові, сонячні і т.д.) виробляють близько двох відсотків електроенергії, але коштують вони ринку 8%, або близько 10 млрд. грн. за найвищими в Європі тарифами.

Зелена енергетика, з одного боку, дуже добра справа. Адже, основна причина зміни клімату — це викиди парникових газів. В Україні за дві третини таких викидів відповідає сектор енергетики. Вчені наголошують на необхідності повного припинення промислового видобутку та спалювання викопного палива протягом наступних 20–30 років. Це дасть змогу стримати зміну клімату на рівні 1,5–2°C відповідно до Паризької угоди, підписантом якої є й Україна.Тому провідні країни світу почали переходити на чисті технології — відновлювані джерела енергії (ВДЕ).

Результат такої політики можна побачити на прикладі минулого року: потужності відновлюваної енергії збільшилися втричі (з 2,3 до 6,8 ГВт), що є позитивною тенденцією на шляху боротьби зі зміною клімату. Але такий стрімкий розвиток галузі став причиною загрози, що через негнучкість електросистеми подальше будівництво нових потужностей ВДЕ призведе до потреби збільшити вугільну генерацію для балансування всієї системи. Тобто розвиток чистої генерації може призвести до збільшення викидів парникових газів. В українських реаліях цей парадокс вигідний саме олігархам.

У результаті, країна потрапляє в парадоксальну ситуацію: в умовах перевиробництва електроенергії зростає ціна для споживачів, скорочується дешева атомна генерація, але наростають потужності дорогої зеленої. Експерт у енергетичній галузі Сергій Следзь пише: «За словами т.в.о. президента НАЕК "Енергоатом" Петра Котіна, 27 травня виробництво електроенергії українськими АЕС опустилося до чергового історичного мінімуму — 6630 МВт із 9490 можливих. При цьому в "Укренерго" пояснюють впровадження балансових обмежень зниженням споживання електроенергії через карантин на тлі збільшення виробництва електроенергії вітровими і сонячними електростанціями (ВЕС і СЕС).

Гроші не пахнуть, — іноземців та їхніх захисників, судячи з усього, не хвилює якась там економічна криза в Україні, не тривожить і наша війна на Сході, яку країна веде вже сьомий рік. Якщо інвестори й поступляться уряду, то — крихтами (7,5–15% зниження зеленого тарифу, як бачимо, так і сталось!), але за це захочуть ще 5–15 років додатково (до 2035 року) вивозити звідси наддоходи. Тому що вигідно. Де ще у світі знайдеш такий клондайк? За підрахунками Мінекоенерго, кожен рік пролонгації підтримки ВДЕ збільшує переплату за зеленим тарифом на 0,8 млрд євро. Тільки вдумайтеся: в Україні ведуться переговори за/проти зниження граничного зеленого тарифу для ВДЕ до 22 євроцентів/КВт•год (6,6 грн) на найближчі 10–15 років, тоді як в Об'єднаних Арабських Еміратах інвестори вже зараз заявили, що генерована сонячною фермою (потужністю 2 ГВт) в еміраті Абу-Дабі електрика буде рекордно дешевою — всього 1,35 цента за кВт•год. Українці досі платять по 34–46 євроцентів за КВт•год зеленої енергії від СЕС, введених в експлуатацію до 2015 року. Ну, хіба це не колоніальні умови у XXI столітті?»

Від того, що знижується кількість виробництва дешевшої електроенергії АЕС, прямо залежить становище наших уранових шахт, які уже майже рік задихаються від величезних боргів і навіть опинились перед загрозою зупинки. І якщо справи так йтимуть і далі, переконаний Сергій Следзь, ми можемо навіть позбутися своєї дешевої атомної генерації. Як наслідок країна втратить промисловість.

Уряд обіцяє не підвищувати тарифи на електроенергію для населення. Але є велика загроза, що з 1 жовтня нас чекає скасування пільгового тарифу 0,9 грн за КВт•год за перші 100 кВт. І це очевидне "непідвищення" тарифів забезпечить додаткові надходження в розмірі 11,6 млрд. грн. на рік з наших кишень. Цих грошей достатньо, щоб покрити борги перед зеленою генерацією.

То на чий бік стане уряд – олігархів, чи нас з вами?

Світлана Орел


Надрукувати   E-mail