У Кропивницькому вирощуватимуть виробництва, чи ні?

У світі більш як 15 тисяч індустріальних парків (ІП). Це своєрідні теплиці для вирощування виробництв. Вони забезпечують 22% ВВП Китаю, понад 60% виробництва та експорту Південної Кореї, більш як третину всього експорту Туреччини.

В Україні цей вид економічної діяльності тільки набуває широкого розвитку. Зараз маємо близько десятка індустріальних парків, де окрім землі та юридичного статусу, вже підведені мережі і дороги, наявна або будується промислова нерухомість і є резиденти. Загалом же кількість ІП у Реєстрі індустріальних парків протягом останніх років зросла майже вдвічі. На березень 2024 року до реєстру включено 76 індустріальних парків на різних стадіях розвитку. Відповідно, ключове завдання — не спинятися, щоб кількість переростала в якість.

Нещодавно уряд ухвалив рішення про створення двох індустріальних парків на Рівненщині та Львівщині. Обидва спеціалізуватимуться на промисловій переробці. У Рівненській області очікується створення 1400 робочих місць та інвестиції на суму більш ніж 1 млрд грн. Індустріальний парк на Львівщині спеціалізується так само на переробній промисловості з особливим акцентом на меблевому виробництві. Інвестиції — більше 2 млрд грн. Очікується створення більш двох тисяч нових робочих місць.

1 березня 2024 року до Реєстру індустріальних (промислових) парків уряд включив індустріальний парк на Полтавщині "Смарт Тех Індастрі". Нещодавно в Україну було ввезено першу одиницю обладнання з використанням стимулів для індустріальних парків. Зробила це компанія Univest, яка у Фастові Київської області готується запустити новий завод із виробництва екопакування в індустріальному парку. Поруч, у Білій Церкві, в однойменному індустріальному парку вже заповнені всі вільні приміщення, а керуюча компанія повним ходом будує нові під замовлення майбутніх резидентів. У Львові міська рада для індустріальних парків знизила до нуля податок на землю (так само зробили муніципалітети у Вінниці, Білій Церкві та низці інших міст). Два з трьох львівських парків уже ввели в експлуатацію промислові будівлі та залучають резидентів.

А що ж у нас? Мова про створення індустріальних парків ведеться уже не перший рік. Нещодавно у Кропивницькому на громадське обговорення винесли проєкт індустріального парку в районі вулиці Аджамської. Як повідомляла  пресслужба міськради, на замовлення департаменту містобудування та земельних ресурсів компанія “ОСМОС-БУД” розробила проєкт “Детальний план території в районі вулиці Аджамської із земельною ділянкою з кадастровим номером 3510100000:08:051:0009”. Нині триває збір пропозицій та зауважень до проєкту. На 29 березня заплановані громадські слухання з цього приводу.

Мова йде про проєкт створення індустріального парку “Ростагропром”, ініціатором якого є приватне підприємство “КОМПАНІЯ РОСТОК-АГРО”. В індустріальний парк площею 22 гектарів планують вкласти близько 340 мільйонів гривень інвестицій, проте сума була вирахувана ще за цінами 2021 року. Термін реалізації проєкту – 5 років. У результаті очікують, що буде створена сучасна платформа для діяльності підприємств переробної та іншої промисловості, яка забезпечуватиме потреби переважно аграрного сектору економіки, з облаштованою інженерно-транспортною інфраструктурою, ліцензійним митним складом, де до 2025 року передбачається створення близько 300 нових робочих місць. Міська рада ще у жовтні 2021 року виділила ініціатору земельну ділянку та погодила Концепцію індустріального парку “Ростагропром”.

Ще у червні минулого року директор обласного департаменту інфраструктури Володимир Кондратюк повідомляв, що в області здійснюються заходи зі створення трьох індустріальних парків. Орієнтовна вартість реалізації проєктів на 2023-2025 роки становить 1,5 мільярдів гривень коштів державного, місцевих бюджетів, інвесторів та ініціаторів створення індустріальних парків. За рахунок реалізації цих трьох проєктів планується отримати 2,5 тисячі нових робочих місць. Два індустріальні парки будуть створені у місті Кропивницький – це парки “Радій” та ”Ростагропром” і один у місті Олександрія – “Стан-Інвест”.

Конценпція організації і діяльності індустріальний парк «Радій» пройшла перший етап погодження – її підтримали члени виконавчого комітету міської ради на своєму засіданні ще 8 листопада 2022-го року. Йшлося також про розміщення там релокованих підприємств та створення додаткових робочих місць.

Метою створення індустріального парку «Радій» генеральний директор ПАТ «НВП «Радій» – ініціатора проєкту, Аліна Бегун назвала сучасну модель еко-виробництва, на засадах ресурсоефективної економіки, шляхом формування єдиної території, зі спеціалізованими виробничими потужностями, облаштованими повноцінною інженерно-транспортною інфраструктурою, спрямованою на залучення інвестицій, розвитку експортного потенціалу регіону. Облаштування індустріального парку площею 16 га планується на території «НВП «Радій». Прогнозується участь у проекті 10-12 підприємств із загальною кількість робочих місць – 1465.

Чи рухається ця робота? Ініціатори створення індустріального парку мовчать. Чомусь і наша міська влада не поспішає заявляти про сприятливі умови для індустріальних парків. Нам не потрібні інвестиції і розвиток власних виробництв?

Світлана Орел


Надрукувати   E-mail